Annons
Nyheter

Johnsons Brysselmiddag ska laga brexitavtalet

Boris Johnson är på väg till Bryssel och ett fysiskt möte med Ursula von der Leyen.
Kan deras middag rädda ett avtal om framtidens relationer mellan EU och Storbritannien?
Brexit • Publicerad 9 december 2020
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i London i januari i år. I dag möts de två igen.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i London i januari i år. I dag möts de två igen.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Förhoppningarna om framsteg i brexitsamtalen står i dag och vilar på att kvällens middag i Bryssel blir god.

När telefondiplomatin mellan Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen inte ledde till några genombrott kom i måndags beskedet att Johnson i dag ska åka till Bryssel för ett middagsmöte.

Annons

Det finns inga förväntningar om att ett avtal ska slutas vid sittande middagsbord, men kan kanske samtalet lösa några knutar inför veckans återstående förhandlingar. Johnson andas både optimism och pessimism.

– Vi är redo att engagera oss på alla nivåer, politiskt eller på annat sätt, och är redo att pröva allt. Men det finns gränser, som ingen förnuftig och oberoende regering eller land är redo att gå över, och det måste folk förstå, sade premiärministern till BBC på tisdagen.

"Fullständig enighet"

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier informerade på tisdagen medlemsländernas EU-ministrar om utvecklingen. Efter mötet twittrade han att EU inte får offra långsiktiga mål bara för att undvika en avtalslös brexit:

"Fullständig enighet. Vi kommer aldrig att offra vår framtid för nutiden. Tillgång till vår marknad kommer med villkor."

Fiske och tvister

Storbritannien lämnade EU formellt redan den 31 januari i år, men lyder under övergångsregler fram till den 31 december.

Nu söks i stället ett omfattande handels- och samarbetsavtal för att undvika tullar och långa köer från den 1 januari.

Hittills har dock EU och Storbritannien haft svårt att komma överens, med tre frågor som huvudsakliga tvisteämnen.

Det handlar om vem som ska få fiska hur mycket i brittiska vatten, hur man ska garantera att företag i EU och Storbritannien kan konkurrera på jämbördiga villkor och hur och var framtida tvister ska lösas.

Fakta: Tätt schema i Bryssel

Schemat är intensivt för såväl EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson de närmaste dagarna.

Onsdag: von der Leyen håller i veckans kommissionsmöte under förmiddagen i Bryssel. Johnson deltar i premiärministerns frågestund tidig eftermiddag i parlamentet i London.

Torsdag: von der Leyen närvarar när EU:s stats- och regeringschefer håller toppmöte i Bryssel under eftermiddagen och kvällen.

Fredag: Fortsatt toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel för von der Leyen, även med ett särskilt möte för euroländernas ledare.

Lördag: FN och Storbritannien arrangerar ett klimattoppmöte via webben, på femårsdagen av Paris-avtalet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons