Annons
Nyheter

Alex Jones ska betala 4 miljoner dollar

Konspirationsteoretikern Alex Jones ska betala drygt 4 miljoner dollar i skadestånd till två föräldrar vars barn dödades i massakern lågstadieskolan Sandy Hook i Connecticut, USA 2012, slår en domstol i Texas fast.
USA • Publicerad 5 augusti 2022
Alex Jones under rättegången.
Alex Jones under rättegången.Foto: Briana Sanchez/AP/TT

I flera år spred Jones via sin webbsajt Infowars och i populära poddar falska påståenden om att massakern i själva verket var en "bluff" som aldrig ägt rum.

Under rättegången, som inleddes för drygt två veckor sedan i Austin, blev han dock tvungen att ta tillbaka sina påståenden eftersom ett stort skadeståndskrav hängde över honom. Vid den sista förhandlingsdagen i onsdags sade Jones under ed att händelsen var "100 procent verklig".

Annons

– Jag deltog oavsiktligt i saker som sårade dessa människors känslor, sade Jones och erkände samtidigt att han också spridit konspiratoriska påståenden om andra nationella tragedier.

– Och jag är ledsen för det.

Kan bli dyrare

I Sandy Hook-dådet, ett av de dödligaste i USA, mördades 20 lågstadieelever och sex lärare. Anhängare till konspirationsteoretikern har trakasserat och mordhotat anhöriga till offren.

Storleken på skadeståndet var betydligt mindre än de 150 miljoner dollar som de två föräldrarna i Texas hade krävt. Men Alex Jones, som inte befann sig på plats när juryn läste upp sitt utlåtande, kan i slutändan att få betala betydligt mer än de 4,1 miljoner dollar han dömdes till denna gång.

Senare på fredagen ska nämligen Texas-domstolen ta ställning till om han förutom skadeståndet även ska dömas till att betala ett så kallat straffbelopp.

Avstängd från sociala medier

Jones ska dessutom betala skadestånd i ett separat förtalsmål till andra föräldrar till offer för massakern i Newtown i delstaten Connecticut. Stämningsansökningarna har inte specificerat en exakt summa som Jones ska betala.

Skadestånden är ett nytt hot mot Jones affärsrörelse. Han är sedan tidigare avstängd från Youtube, Facebook och Spotify för att ha brutit mot plattformarnas regler mot hatpropaganda.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons