Annons
Nyheter

Jonny bor nära branden: Har skyfflat aska

Stora skogsbränder har hotat turistorten Mijas Pueblo på den spanska solkusten. Från terrassen har svenske Jonny Erixon följt utvecklingen.
Spanien • Publicerad 17 juli 2022
Jonny Erixon, pensionär som även skriver för Svenska magasinet på spanska solkusten, har utsikt mot Mijasberget där en stor skogsbrand härjar.
Jonny Erixon, pensionär som även skriver för Svenska magasinet på spanska solkusten, har utsikt mot Mijasberget där en stor skogsbrand härjar.Foto: Privat
Helikoptrar och brandflyg har flugit i skytteltrafik för att vattenbomba skogsbränderna på Mijasberget vid spanska solkusten. Arkivbild.
Helikoptrar och brandflyg har flugit i skytteltrafik för att vattenbomba skogsbränderna på Mijasberget vid spanska solkusten. Arkivbild.Foto: Gregorio Marrero

Veckans extremväder i Spanien, med temperaturer upp till 45 grader, har lett till flera omfattande skogsbränder. Hundratals brandmän, flyg och helikoptrar bekämpar över 30 bränder i landet.

Omkring staden Mijas Pueblo utanför Malaga i södra Spanien har skogsbranden på Mijasberget pågått sedan i fredags och tvingat över 2 500 människor att lämna sina hem.

Stundtals omöjligt

Annons

Några kilometer bort bor pensionären Jonny Erixon. Från sin terrass med utsikt mot berget har han kunnat följa det stundtals omöjliga arbetet med att försöka få kontroll på branden.

– Hade inte vinden mojnat som det gjorde kunde det ha gått riktigt, riktigt åt skogen. Då stod hela bergstoppen mer eller mindre i lågor och det höll på att krypa nedåt mot Mijas Pueblo, säger Jonny Erixon, som även skriver för Svenska Magasinet.

Under natten har han följt det ihärdiga arbetet med att försöka stävja branden.

– Vi satt i natt och följde släckningsarbetet och såg små pannlampor och hur de tände moteldar intill brandhärdarna för att stoppa spridningen. Det lyckades de väldigt bra med, säger Jonny Erixon.

Miljasberget ligger längs med solkusten ovanför populära svenska turistorter som Miljas Pueblo, Fuengirola, Benalmádena och Torremolinos. Även om få människor bor på berget är det vanligtvis välbesökt för sin utsikt och sina många vandringsleder.

Lugnare på söndagen

Omkring där Jonny Erixon bor finns det jordbruksmark som gör att hans eget hem inte varit i omedelbar fara.

– Men det har varit fullt med rök. Och det har trillat ner aska här, så vi har ju fått skyffla aska.

Under söndagen tycks räddningstjänsten, med hjälp av ihållande vattenbombningar, ha fått kontroll på delar av branden på berget. Men med temperaturer kring 35 grader och knastertorr mark är faran inte över.

– Som det är nu så ser jag inga stora rökmoln, men jag hör helikoptrar så eftersläckningsarbetet kommer nog att ta ett bra tag. Men det är inte lika alarmerande i dag som det var i går, säger Jonny Erixon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons