Annons

Jordlik planet med atmosfärisk ånga upptäckt

Astronomer har upptäckt en planet med atmosfärisk vattenånga, vilket ses som en förutsättning för utomjordiskt liv.
Planeten är belägen inom den beboeliga zonen i närheten av en stjärna.
Astronomi • Publicerad 11 september 2019
Brittiska forskare har upptäckt en exoplanet, K2-18|b, som har atmosfär bestående av vattenånga, vilket av många anses vara en förutsättning för liv. På bilden en rekonstruktion av hur det kan se ut på en exoplanet.
Brittiska forskare har upptäckt en exoplanet, K2-18|b, som har atmosfär bestående av vattenånga, vilket av många anses vara en förutsättning för liv. På bilden en rekonstruktion av hur det kan se ut på en exoplanet.Foto: ESO

Det är i Nature Astronomy som forskare nu tillkännager upptäckten av atmosfärisk vattenånga hos planeten K2-18 b. Förekomsten av vattenånga är intressant, eftersom det anses vara en förutsättning för att en planet ska kunna härbärgera liv.

Planeten ifråga befinner sig dessutom inom den beboeliga zonen, den så kallade guldlockszonen, i närheten av en dvärgstjärna.

Vatten och väte

Annons

K2-18 b är en så kallad exoplanet utanför vårt eget solsystem. Planeten, som upptäcktes 2015, har en massa åtta gånger vår egen jord och är dubbelt så stor – och nu tror sig alltså forskarna veta att planeten även har en atmosfär som till stora delar består av vattenånga.

Forskarna, verksamma vid University College London, gjorde upptäckten efter att ha analyserat spektroskopiska data insamlade av rymdteleskopet Hubble. Exakt hur mycket vatten atmosfären innehåller vet inte forskarna, men beräkningar visar att det kan vara så mycket som 50 procent. Därutöver tror forskarna att den även innehåller stora mängder väte.

Lång färd

Detta är inte första gången som forskarna upptäckt en atmosfär hos en exoplanet, men de flesta som upptäckts tidigare har varit gasjättar utan en solid kärna. Det vill säga liknande Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus i vårt eget solsystem. K2-18 b är däremot en stenplanet, precis som vår egen jord, vilket gör planeten intressant för framtida studier, skriver forskarna.

Den som tänker åka dit bör dock tänka om. Avståndet till stjärnan runt vilken planeten kretsar är cirka 111 ljusår.

Johan Nilsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons