Annons
Nyheter

Journalist som protesterade mot kriget gripen

Ryssland • Publicerad 17 juli 2022
En skylt med texten: Tro inte på propagandan du ser på tv. Läs oberoende medier. De arbetar för vår sak". Kreml har förbjudit ryska medier att rapportera annat än officiell information från myndighetskällor om kriget i Ukraina. Arkivbild.
En skylt med texten: Tro inte på propagandan du ser på tv. Läs oberoende medier. De arbetar för vår sak". Kreml har förbjudit ryska medier att rapportera annat än officiell information från myndighetskällor om kriget i Ukraina. Arkivbild.Foto: AP/TT

Den ryska tv-journalisten som höll upp en skylt i direktsändning i protest mot invasionen i Ukraina har gripits, meddelar hennes advokat.

I ett meddelande på hennes konto på appen Telegram sägs att det är okänt var hon befinner sig.

Annons

Gripandet kommer bara några dagar efter att hon ensam demonstrerat nära Kreml med plakat som kritiserade invasionen i Ukraina och president Vladimir Putin.

Marina Ovsjannikova blev känd över hela världen när hon i mars klev in i studion mitt under en nyhetssändning i statliga ryska Kanal 1 i Moskva. Bakom ryggen på sina medarbetare höll hon upp en skylt med texten "Stoppa kriget. Tro inte på propaganda. De ljuger för dig".

Hon greps och dömdes till böter. De ryska myndigheterna har förbjudit medier att beskriva kriget i Ukraina med ord som "krig", "offensiv" eller "invasion". Bara officiell information från myndighetskällor får rapporteras.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons