Annons

Journalisters överklagande avslogs i Turkiet

Turkiet • Publicerad 3 maj 2019
Den turkiske predikanten Fethullah Gülen. Arkivbild.
Den turkiske predikanten Fethullah Gülen. Arkivbild.Foto: Chris Post/AP/TT

Turkiets högsta domstol har avslagit överklaganden från två kända journalister som dömts till livstids fängelse för påstådd inblandning i kuppförsöket sommaren 2016. Konstitutionsdomstolen anser inte att den 74-årige Nazli Ilicaks och den 69-årige Ahmet Altans rättigheter har kränkts, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anatolia.

I fjol dömdes de efter åtal om att stödja predikanten Fethullah Gülen, som lever i exil i USA och som Ankara anklagar för att ligga bakom kuppförsöket mot president Recep Tayyip Erdogan. De båda journalisterna, liksom Ahmet Altans bror Mehmet Altan, anklagades bland annat för att i en tv-sändning i en Gülentrogen kanal före kuppförsöket ha sänt ett meddelande om att det var på gång.

Processerna mot de dömda och en lång rad andra journalister har väckt anklagelser i omvärlden om inskränkt pressfrihet och politisk påverkan på rättssystemet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons