Annons
Nyheter

Ilska mot räddningstjänsten efter kyrkbranden

Invånarna i Kairo sörjer offren efter branden i den koptiska Abu Sifin-kyrkan. På söndagskvällen hölls begravningar i två av stadens kyrkor som samlade hundratals människor.
Samtidigt växer ilskan bland befolkningen efter vittnesmål om att räddningstjänsten dröjde.
Egypten • Publicerad 15 augusti 2022
Sörjande deltar i en minnesgudstjänst för brandoffren i Kairo.
Sörjande deltar i en minnesgudstjänst för brandoffren i Kairo.Foto: Tarek Wajeh/AP/TT

41 människor omkom och 14 skadades i kyrkbranden på söndagen som utbröt i den tätbefolkade stadsdelen Imbaba i Giza i utkanten av Kairo. Minst tio av de döda är barn.

På söndagskvällen hölls begravningar i två av stadens kyrkor i Giza där hundratals personer samlades för att sörja och visa sitt deltagande. Präster bad för offren och kistbärarna fick tränga sig fram bland gråtande människor, rapporterar AFP:s korrespondenter.

Annons

FN:s generalsekreterare António Guterres har i ett uttalande framfört sina "djupaste kondoleanser" till offrens familjer.

Ilska mot räddningstjänsten

Samtidigt som Kairo sörjer brandens offer växer ilskan i Egypten efter flera vittnesmål om att det tog över en timme för räddningstjänst och ambulans att komma fram till kyrkan. En debatt på sociala medier har blossat upp och många vill nu att ambulansverksamheten, räddningstjänsten och civilförsvaret ska ställas till svars.

Egyptens hälsominister Khaled Abd el-Ghaffar har tidigare uppgett att den första ambulansen var på plats klockan 8.59 på morgonen – två minuter efter att de informerats om branden – uppgifter som tillbakavisas av ögonvittnen.

– Nej, ambulansen kom inte inom två minuter. Om ambulansen hade kommit i tid hade de kunnat rädda människor, säger invånaren Mina Masry till AFP.

Brandolyckor är inte ovanliga i Kairo, där miljontals egyptier bor under enkla förhållanden. Det är heller inte ovanligt att hjälpinsatserna dröjer. Rökdetektorer, brandlarm och utrymningsvägar är sällsynta och dessutom är det i många områden, som Imbaba, svårt för räddningstjänsten ta sig fram på smala gator.

Vittne: Kortslutning orsak

Vittnen till branden har beskrivit hur människor rusade in i kyrkan för att rädda de instängda från lågorna, men hindrades av värmen och den dödliga röken. Enligt ett uttalande från åklagarmyndigheten hade offren "inga synliga skador", vilket tyder på att dödsfallen orsakades av kvävning.

Tidiga uppgifter angav att ett elfel låg bakom branden. Enligt Egyptens inrikesdepartement pekar tekniska bevis mot att branden ska ha brutit ut i ett luftkonditioneringsaggregat på andra våningen i kyrkan.

Kyrkoledaren Farid Fahmy, som arbetar i en närliggande kyrka, uppger att en kortslutning var orsaken.

– Strömmen hade gått och de använde en generator. När strömmen kom tillbaka orsakade det en överbelastning, säger han till AFP.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons