Annons

Känd guldtoalett till brittiskt slott

Konst • Publicerad 4 maj 2019
Maurizio Cattelans guldtoalett flyttas till England. Arkivbild.
Maurizio Cattelans guldtoalett flyttas till England. Arkivbild.Foto: Kristopher McKay/AP/TT

Det uppmärksammade konstverket "America" – en fullt fungerande toalett av 18 karats guld – har fått en ny hemvist. Snart gör det slottet Blenheim Palace i brittiska Oxfordshire ännu lite pampigare, skriver .

– Trots att jag är född med silversked i munnen har jag aldrig skitit i en gyllene toalett, så det ser jag fram emot, säger Edward Spencer-Churchill, halvbror till hertigen av Marlborough och initiativtagare till en stiftelse som anordnar konstutställningar på slottet.

Annons

Där ska verket installeras på en toalett i närheten av ett rum där Winston Churchill föddes. Meningen är att besökare ska kunna beundra och även uträtta sina behov på skulpturen.

Verket av den italienske konstnären Maurizio Cattelan har sedan 2016 använts av besökare på Guggenheimmuseet i New York. Förra året ville Donald Trump låna en målning av Vincent van Gogh från museet för att hänga i Vita huset. Men Guggenheim nobbade presidenten och erbjöd i stället att låna ut guldtoaletten, enligt Washington Post.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons