Annons

Karlssons historiska seger efter tuff säsong

Frida Karlsson blev historisk som första svenska att vinna Holmenkollens klassiska tremil.
20-åringens första seger och pallplats i världscupen kom efter ett avgörande svenskt lagarbete och skidbyte.
Skidor • Publicerad 7 mars 2020
Frida Karlsson log brett efter sin första världscupseger.
Frida Karlsson log brett efter sin första världscupseger.Foto: Annika Byrde/NTB scanpix/TT

Att Frida Karlsson skulle stå som historisk svensk segrare i damernas klassiska tremil utanför Oslo var det inte många som trodde. Inte heller hon själv, efter en längdskidsäsong där hon bland annat hade tävlingsförbud i december och januari på grund av hälsoskäl.

– Det betyder mycket. Jag har haft det tufft och har inte kunnat förbereda mig som jag har velat, säger Frida Karlsson och fortsätter:

Annons

– Men jag visar att på en bra dag är jag där uppe. Jag är så himla glad.

Lördagens lopp var inte bara Karlssons första seger och pallplats i världscupen någonsin. Segern innebar dessutom att 20-åringen från Sollefteå blev första svenska damsegrare i Holmenkollen på 43 år (Eva Olsson vann ett lopp över tio kilometer 1977) och den första svenskan någonsin att vinna tremilen, en distans som arrangerades i "Kollen" för första gången 1988.

Älskar distansen

– Det är riktigt kul att skriva in sig där i historieböckerna. Det känns så himla bra att göra det på en distans som jag åker för andra gången, och som jag redan älskar, säger förstaårssenioren Karlsson, VM-bronsmedaljör på tremilen i fri stil i Seefeld för ett år sedan.

Fjolårets upplaga av Holmenkollens tremil vann Therese Johaug i överlägsen stil, en minut och 46 sekunder före ryskan Natalja Neprjajeva, inför storpublik.

I år blev historien helt annorlunda. Dels för att inga åskådare fick befinna sig på stadion på grund av rädslan för spridning av coronaviruset, och dels för att Johaug fick se sig besegrad.

Norskan gjorde förvisso ett tidigt ryck i det klassiska loppet över exakt 31 kilometer och såg ut att ha avgjort redan efter några kilometer. Frida Karlsson och de andra svenskorna var långt efter vid 18,6 kilometer och valde då, till skillnad från Johaug och de andra toppåkarna, att byta skidor.

Det fick en helt avgörande betydelse.

"Väldigt stark"

– Jag kände mig väldigt stark i dag. Jag, Charlotte och Ebba pratade under loppet om att vi skulle byta skidor, inte för att de var dåliga utan mer att för att vi ville ha nya fräscha. Jag tror det var ett väldigt bra beslut, säger Frida Karlsson.

Efter skidbytet gick Ebba Andersson, Frida Karlsson och Charlotte Kalla ut på 18:e, 19:e och 20:e plats – över en minut efter Johaug – men skulle sedan tillsammans jobba sig närmare norskan under den avslutande, dryga milen.

Karlsson spurtade till slut ner Johaug på upploppet och vann med 1,2 sekunder. Andersson blev trea, 20 sekunder bakom Karlsson, och Kalla fyra, ytterligare 20 sekunder bakom.

Början på tronskifte?

Annons

– Riktigt kul att vi kunde teamköra, säger Karlsson.

TT: Var det tronskiftet mellan Johaug och Karlsson vi såg?

– Jag vet inte. Jag hoppas bara fortsätta att utvecklas. Just nu hade jag hoppats på att säsongen var längre, säger hon med glädje i rösten.

Världscupsäsongen avslutas med tävlingar i Kanada och USA 14–22 mars.

David Hjorter/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons