Annons
Nyheter

Katastrofmånad för restaurangerna: "Akut kris"

Det blev inget julmirakel för restaurangnäringen i december. I stället minskade omsättningen med närmare 75 procent – och en redan svårt drabbad bransch är nu i en ännu tuffare sits.
Ekonomi • Publicerad 12 januari 2021
Julborden kunde inte rädda den krisande branschen i december. Arkivbild.
Julborden kunde inte rädda den krisande branschen i december. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

December brukar för många restauranger vara en av årets bästa månader, med intäkter som vanligtvis är till stor hjälp i både januari och februari, som oftast är sämre månader.

Näringsidkare inom branschen hade hoppats på en hyfsad månad, trots pandemin, enligt Jonas Siljhammar, vd på branschorganisationen Visita.

Annons

Men i stället minskade restaurangernas omsättning med 74 procent jämfört med samma månad 2019, visar siffror från Caspeco som Visita sammanställt. Samtidigt säger vd:n att tappet inte var särskilt förvånande.

Tomma kassor

– De aktörer som är beroende av kvällsverksamhet har drabbats värst. I december är det också vanligtvis mycket julbord, men mycket fick ställas in på grund av restriktioner, säger Jonas Siljhammar.

När alkoholstoppet och kravet på färre gäster per bord infördes började avbokningarna regna in. Och med tio månader av pandemirestriktioner i ryggen är läget nu ännu mer akut.

– Kassorna är tomma. Det är en akut likviditetskris, säger han och befarar att nästa konkursvåg bara är ett stenkast in i framtiden.

Ungefär hälften av alla jobb i besöksnäringen är påverkade av pandemins effekter, motsvarande omkring 100 000 människor. Skulle en konkursvåg bland landets restauranger bli verklighet kan det handla om “ytterligare tusentals jobb” som riskeras att gå förlorade, anser Siljhammar.

"Behöver snabbt tempo"

– Såvida inte nya stöd presenteras och betalas ut snabbt kommer vi se en kraftig ökning redan i slutet av januari och början av februari. Om det inte kommer nya stöd snabbt kastas näringen åt vargarna, fortsätter han och understryker att nya och bättre stödpaket från regeringen måste komma i en raskare takt.

– Vi såg att när stöden kom relativt snabbt i våras räddades många. Vi behöver ett lika snabbt tempo nu, säger Jonas Siljhammar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons