Annons

KD vill ha nationell plan för förlossningar

Kristdemokraterna vill ha en nationell plan för förlossningsvården. Den kan bli ett första steg i att flytta ansvaret för vården från regionerna.
Politik • Publicerad 7 augusti 2022
Vissa förlossningskliniker som lagts ned bör återöppnas, anser KD. Partiledare Ebba Busch nämner Kiruna, Sollefteå, Mora och Karlskoga.
Vissa förlossningskliniker som lagts ned bör återöppnas, anser KD. Partiledare Ebba Busch nämner Kiruna, Sollefteå, Mora och Karlskoga.Foto: Adam Ihse/TT

Att sjukvården bör förstatligas är ett krav Kristdemokraterna drivit länge. Ebba Busch återkom till det i sitt sommartal på Hönö, utanför Göteborg.

– Svensk sjukvård lider av ett systemfel som stavas regioner, säger Ebba Busch.

Annons

Hon pekar på två av våra grannländer.

– Norge och Danmark hade länge samma system som oss. Men de avskaffade sina landsting, gjorde vården till ett gemensamt nationellt åtagande, och kunde sedan börja kapa köer, säger Ebba Busch i sitt tal.

Men även om KD får igenom sitt krav, kommer det att ta tid att organisera om sjukvården.

Extra miljarder

Därför bör man omedelbart ta itu med förlossningsvården, anser partiet. I den nationella planen bör ingå att vissa förlossningskliniker som lagts ner ska öppnas igen. Busch nämner Kiruna, Sollefteå, Mora och Karlskoga. På andra platser ska man säkra kliniker vars framtid nu är hotad.

Varje födande kvinna ska också få ha sin egen barnmorska, kräver Ebba Busch i sitt sommartal.

I förslaget ingår att förlossningsvården ska få 1,7 miljarder extra per år.

– Framförallt handlar det om en statlig medfinansiering för att kunna återöppna eller öppna nya förlossningsenheter, säger Ebba Busch på en pressträff efter sommartalet.

KD vill att socialministern ska ta ett nationellt ledarskap för vården.

TT: Gör regionerna fel prioriteringar, eller var ligger felet nånstans?

– Det handlar ju om att ett väldigt decentraliserat system, med 21 olika regioner som inte har koll på den andre gör, och där man ibland också markerar revir i stället för att samarbeta, det blir väldigt ineffektivt, säger Ebba Busch.

"Bred samsyn"

Annons

KD-ledaren var segerviss i sitt tal.

– Det finns bara ett regeringsunderlag som har en plan för Sverige, och det är de fyra partier vars statsministerkandidat är Ulf Kristersson, och som står för en ny start för Sverige, säger Busch i talet.

Hon framhöll att de fyra partierna (M, KD, L och SD) har "en bred samsyn", medan å andra sidan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern tycker olika i en rad frågor.

– Den som röstar rödgrönt köper verkligen grisen i säcken i det här valet, anser Ebba Busch.

Talet hölls på Hönö, i skärgårdskommunen Öckerö utanför Göteborg. Ebba Busch talade där även 2018, i en valrörelse som blev framgångsrik.

– Det gick ju väldigt bra sist jag började en valrörelse med ett tal på Hönö. Jag skulle säga att det var här det vände för Kristdemokraterna. Då fördubblade vi oss i valrörelsen, säger Ebba Busch efter årets sommartal på ett blåsigt Hönö.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons