Annons
Nyheter

Kennedys mördare nekas frigivning

USA • Publicerad 2 mars 2023
Sirhan Sirhan, som dömts för mordet på Robert F Kennedy 1968, får sitta kvar i fängelse. Bild tagen vid en rättsförhandling 2016.
Sirhan Sirhan, som dömts för mordet på Robert F Kennedy 1968, får sitta kvar i fängelse. Bild tagen vid en rättsförhandling 2016.Foto: Gregory Bull/AP/TT
Senator Robert F Kennedy, demokratisk presidentaspirant och bror till den mördade presidenten John F Kennedy, talar i Atlantic City i maj 1968. Månaden efter, den 5 juni, mördades även han.
Senator Robert F Kennedy, demokratisk presidentaspirant och bror till den mördade presidenten John F Kennedy, talar i Atlantic City i maj 1968. Månaden efter, den 5 juni, mördades även han.Foto: AP/TT

Sirhan Sirhan, som avtjänar ett livstidsstraff för mordet på senatorn och presidentkandidaten Robert F Kennedy i USA 1968, nekas villkorlig frigivning efter över fem decennier i fängelse.

Den palestinsk-jordanske 78-åringen saknar fortfarande insikt i vad som fick honom att skjuta Kennedy, enligt frigivningsnämnden i Kalifornien.

Annons

Sirhan har försökt att bli frisläppt 16 gånger. För två år sedan sade en annan nämnd som hanterar villkorliga frigivningar ja. Men beslutet avslogs sedan av Kaliforniens guvernör Gavin Newsom, med motiveringen att Sirhan fortfarande utgör ett hot mot allmänheten och att han inte tagit ansvar för ett brott som förändrade USA:s historia.

Sirhan får en ny chans till villkorlig frigivning om tre år. Hans advokat driver en parallell rättsprocess mot guvernörens beslut.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons