Annons

Östafrikas första fall – och en död i Sudan

Kenya ställer in stora offentliga evenemang efter att landet bekräftat sitt första fall av coronavirus, som även är det första i Östafrika.
Dessutom bekräftas ett fall i Etiopien och ett dödsoffer i Sudan.
Coronavirus • Publicerad 13 mars 2020
En kenyansk sjuksköterska skriver sin kollegas namn på hennes skyddsdräkt så att hon ska kunna kännas igen bakom skyddsutrustningen på den nya infektionskliniken på Kenyatta National Hospital i Nairobi. Arkivbild.
En kenyansk sjuksköterska skriver sin kollegas namn på hennes skyddsdräkt så att hon ska kunna kännas igen bakom skyddsutrustningen på den nya infektionskliniken på Kenyatta National Hospital i Nairobi. Arkivbild.Foto: Patrick Ngugi/AP/TT

En 50-årig man i Sudan dog på torsdagskvällen sedan han smittats av viruset, enligt hälsovårdsdepartementet. Mannen, en sudanesisk medborgare, hade varit i Förenade arabemiraten där smittan sprids.

Under torsdagen stängde Sudan gränsen mot Egypten och stoppade flygningar från Kina, Iran, Italien, Spanien, Japan och Egypten. Medborgare från dessa länder kommer heller inte att få visum till Sudan och egna medborgare avråddes från resor till länderna. Dessutom förbjöds stora folksamlingar och förberedelser började för att upprätta anläggningar för att hålla människor i karantän.

Annons

Enligt myndigheterna i Etiopien, Afrikas näst mest befolkade land med över 100 miljoner invånare, har en 48-årig japansk medborgare som anlände från Burkina Faso den 4 mars bekräftats smittad av viruset.

Från USA

I Burkina Faso bekräftades de första fallen på torsdagen – ett par som kommit hem från Frankrike. Den japanske mannen hade varit i Burkina Faso från den 24 februari.

Kenya ställer in stora offentliga evenemang efter att landet bekräftat sitt första fall av coronavirus, som även var det första i Östafrika.

Den smittade är en kvinna som nyligen kommit hem från USA. Hon är satt i karantän och hennes tillstånd beskrivs som stabilt.

Alla stora folksamlingar, sportevenemang, religiösa möten utomhus och "alla evenemang som är av stor allmän art" förbjuds, meddelar hälsominister Mutahi Kagwe vid en presskonferens.

Landets skolor fortsätter hålla öppet.

15 länder

Myndigheterna har spårat de flesta den smittade kvinnan varit i kontakt med, även medpassagerare på planet hem. Deras temperaturer kommer att kontrolleras av myndigheterna under de närmaste två veckorna.

Därmed har 15 länder i Afrika bekräftat fall av coronasmitta.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons