Annons
Nyheter

Kenya utreder misstänkt coronasvindleri

Kenya • Publicerad 19 september 2020
Folk passerar förbi en väggmålning med coronamotiv i slumområdet Mathare utanför huvudstaden Nairobi i Kenya. Arkivbild.
Folk passerar förbi en väggmålning med coronamotiv i slumområdet Mathare utanför huvudstaden Nairobi i Kenya. Arkivbild.Foto: Brian Inganga/AP/TT

Kenyas riksåklagare Noordin Hajj har gett order om att inleda en utredning om misstänkt förskingring av summor på motsvarande 620 miljoner kronor som landets hälsomyndighet betalat ut under coronapandemin.

Pengarna skulle ha gått till att köpa medicinsk utrustning till landets sjukhus under pandemin men hela, eller delar av, summan tros istället ha förskingrats.

Annons

Sjukvårdpersonal har under pandemin strejkat för att uppmärksamma bristen på utrustning och mediciner. I början av september gav Kenyas president Uhuru Kenyatta order till landets antikorruptionsorgan att utreda saken närmare och nu väljer riksåklagaren att ta saken vidare.

Redan innan utredningen inleddes fanns förskingringsmisstankar mot ett antal högprofilerade kenyanska affärsmän med kopplingar till hälsomyndighetens utbetalningar.

Kenya rankas som ett av världens 70 mest korrupta länder enligt Transparency Internationals korruptionsindex.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons