Annons
Nyheter

Xis nya toppnamn anklagar USA för förtryck

Kinas nytillsatte premiärminister Li Qiang anklagar USA för att förtrycka hans land.
Kina • Publicerad 13 mars 2023
Li Qiang är Kinas nye premiärminister.
Li Qiang är Kinas nye premiärminister.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

– Kina och USA bör samarbeta, måste samarbeta. När Kina och USA arbetar tillsammans kan vi uppnå mycket, säger han under en presskonferens i Peking, i samband med att den årliga så kallade folkkongressen avslutades.

– Att försöka begränsa och förtrycka är inte till någons fördel.

Annons

Li är sedan länge en av president Xi Jinpings nära allierade och en i raden av Xi-lojala politiker som har tagit plats i Kinas toppskikt. Vid folkkongressen – ett slags årsstämma för Kinas partistyrda lagstiftande församling – valdes Xi formellt om för en tredje mandatperiod och stärkte ytterligare sin makt.

Kina bör sträva efter att reformera det globala samarbetet och driva globala säkerhetsfrågor, sade president Xi i ett anförande vid kongressen, och tillade att det skulle ge "positiv energi till världsfreden och utvecklingen".

Enligt presidenten genomgår Kina en "nationell förnyelse" där enpartistaten tar en ledande roll i globala frågor. I den känsliga Taiwan-frågan, en av flera frågor som gör relationen till USA ansträngd, framhärdar Xi att en "nationell återförening" är av högsta vikt. Kina anser att demokratiska Taiwan är en del av Kina och har svurit att en dag ta kontroll över det, med våld om så krävs.

Vid sidan av Ukrainakriget har Kina sagt sig vilja mäkla fred, utan att fördöma Rysslands lagvidriga invasion.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons