Annons
Nyheter

Kina inför sanktioner mot Lockheed Martin

Ekonomi • Publicerad 14 juli 2020
Taiwans försvar använder sedan länge utrustning från Lockheed Martin och uppgraderar nu luftförsvarssystemet för miljardbelopp. Arkivbild.
Taiwans försvar använder sedan länge utrustning från Lockheed Martin och uppgraderar nu luftförsvarssystemet för miljardbelopp. Arkivbild.Foto: AP/TT

Kina kommer att införa sanktioner mot Lockheed Martin sedan den amerikanska försvarskoncernen gått in som huvudleverantör i ett avtal med Taiwan om en uppgradering av det taiwanesiska luftvärnet för 620 miljoner dollar (motsvarande 5,7 miljarder kronor).

Enligt Kinas regering är försäljning av amerikanska vapen och vapensystem till Taiwan en inblandning i Kinas inre angelägenheter.

Annons

– Kina har beslutat att vidta nödvändiga åtgärder och införa sanktioner på huvudleverantören för denna affär, Lockheed Martin, säger Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement, till medier.

Trumpregeringen godkände Lockheed Martins taiwanesiska affär förra veckan.

USA, som har ett vapenembargo mot Kina, har liksom de flesta länder ingen officiell diplomatisk relation med Taiwan. Men enligt lag har USA en skyldighet att bistå Taiwan med försvarsmateriel.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons