Annons
Nyheter

Kina reglerar användning av "deepfakes"

Kina • Publicerad 11 januari 2023
Skådespelaren och komikern Bill Hader kan med deepfake-teknik ögonblickligen förvandlas till Arnold Schwarzenegger. Bilden är ett montage.
Skådespelaren och komikern Bill Hader kan med deepfake-teknik ögonblickligen förvandlas till Arnold Schwarzenegger. Bilden är ett montage.Foto: Youtube/Montage

Kina inför nya regler för att begränsa användningen av "deepfakes", realistiska manipulerade videoklipp skapade med artificiell intelligens. Med tekniken kan användare till exempel ersätta en persons ansikte med en annans i en video, eller låta en person säga saker som den inte sagt, ibland med mycket realistiskt resultat.

Underhållande klipp där kända ansikten har ersatt andra har bland annat blivit populära på sociala medier, men tekniken "kan också användas av skrupellösa människor" för att sprida olaglig information, smutskasta andra och stjäla identiteter för att begå bedrägerier, varnade Kinas cybermyndighet i december.

Annons

Tekniken är en "fara för den nationella säkerheten och social stabilitet", om den inte regleras, enligt myndigheten.

Enligt de nya reglerna i Kina måste företag som erbjuder tjänster inom deepfake hädanefter bland annat märka innehållet för att undvika förvirring.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons