Annons
Nyheter

Kinas sjukhus rustar för covidsjuka

Som en följd av att Kina har börjat lätta på de stränga covidrestriktionerna rustar landets sjukhus med fler intensivvårdsplatser och mer personal.
Covid-19 • Publicerad 11 december 2022
Pekingbor köar för covidtest. Men daglig testning ska nu trappas ned, enligt den kinesiska regeringen.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Det är oklart hur mycket smittalen i Kina har ökat sedan styret i Peking i förra veckan aviserade att de dagliga covidtesterna i många områden ska trappas ned och restriktionerna lättas. Men sjukdomsutbrott ska ha skett såväl i företag som skolor runt om i landet.

Enligt regeringens rapportering på söndagen ska närmare 11 000 fall ha registrerats, vilket är en fjärdedel jämfört med föregående vecka. Siffran anger endast personer som testats efter att ha blivit inlagda på sjukhus eller inför arbete i skolor och liknande.

Annons

På ett regeringsmöte i torsdags uppmanades till full mobilisering på sjukhusen, med förstärkning av såväl personal som läkemedel, enligt statliga medier. Samtidigt ska lokala tjänstemän stämma av hälsoläget bland alla 65-åringar och äldre. Miljontals äldre ska vaccineras, vilket beräknas ta månader.

I provinsen Shaanxi, med omkring 38 miljoner invånare, har 22 000 vårdplatser på sjukhus reserverats för covid-19-patienter. Intensivvårdskapaciteten kan utökas med 20 procent om så krävs, enligt den statliga nyhetssajten The Paper.

Enligt Kinas nationella hälsokommission har landet 138 000 intensivvårdsplatser, vilket motsvarar mindre än en plats per 10 000 invånare. Resurserna är ojämnt fördelade, och regeringen har uppmanat myndigheterna att se till att även landsbygdsområden har en rättvis tillgång till vård och medicin.

Lättnader i de ytterst stränga restriktionerna följer efter omfattande protester i bland annat Peking och Shanghai.

Antalet dödsfall i covid-19 beräknas officiellt till omkring 5 200.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons