Annons

Kindberg förnekar luftfakturor

Det arbete som fakturerats har också utförts. Det var huvudbudskapet när försvarsadvokaterna höll sakframställan i rättegången mot Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg.
Brott • Publicerad 9 september 2019
Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg är misstänkt för grov ekonomisk brottslighet.
Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg är misstänkt för grov ekonomisk brottslighet.Foto: Mats Andersson / TT

Under tredje rättegångsdagen blev det försvarets tur att ge sin syn på den påstådda ekonomiska brottslighet som Kindberg och två andra män står åtalade för. Medan åklagaren hävdar att Daniel Kindberg orkestrerat en karusell av luftfakturor mellan de bolag som de tre åtalade männen jobbade för, påstår försvarsadvokaterna att arbetet som har fakturerats också har utförts.

"Flyttat massor"

Enligt medier på plats i Härnösand ägnade Kindbergs advokat Olle Kullinger en stor del av sin sakframställan till att berätta om områden där omfattande arbete med att flytta massor ska ha utförts. Baserat på detta hävdade han att åklagarens teori om luftfakturor är svår att ta till sig.

Annons

En del i åklagarens bevisning är mejl som Daniel Kindberg skickat, med instruktioner kring faktureringen. Kullinger å sin sida pekade på att alla mejl skrivits via offentliga adresser, vilket enligt advokaten indikerar att det inte funnits något att dölja. Kindberg har inte haft någon vinning av de påstådda brotten, och bestrider därför skadeståndkraven och kostnaderna, 19 miljoner, som Östersundshem och Peab har yrkat på.

Inte varit noga

Advokat Jonas Granfelt, som försvarar en medåtalad Sollefteåföretagare, intygade även han att arbetet för fakturorna utförts, men sade att hans klient inte varit så noggrann med att bokföra dessa projekt.

Också Jan-Åke Nyström, som företräder den så kallade Peabmannen som också åtalats, hävdade att arbetet utförts, och poängterade att hans klient inte haft något intresse i ÖFK.

Medarbetare förhördes

Under eftermiddagen hördes Christer Sundin, tidigare tillförordnad vd på Östersundshem, som under perioden utrett om bolaget lidit skada under Kindbergs styre. Även en anställd på Östersundshem som ansvarat för att ta fram material till Ekobrottsmyndigheten hördes som vittne. Försvararnas frågor till de båda gällde främst ersättningsanspråk för arbetet de lagt ned i ärendet.

Rättegången fortsätter under tisdagen med förhör av de tilltalade, där Sollefteåföretagaren är först ut. Förhör med Daniel Kindberg är planerade att hållas den 19 september.

Hilda Djupenström/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons