Annons
Nyheter

Kinesiska medier: Sverige luras in i Nato

USA lurar in Sverige i Nato för att provocera Ryssland.
Den bilden målas upp av kinesiska medier, enligt en rapport som Svenska Dagbladet tagit del av.
Nato • Publicerad 17 juli 2022
Natos flagga. Arkivbild.
Natos flagga. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

En ny rapport från Utrikespolitiska institutet visar att den kinesiska medierapporteringen om Sverige ökat stort de senaste månaderna. Framför allt handlar intresset om Sveriges Natoansökan och alliansens utvidgning i Europa.

Att Sverige väljer att överge sin alliansfrihet är en följd av påverkan från USA, går det att läsa i kinesiska medier. Enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina har beslutet om en Natoansökan mötts av mycket hård kritik från det svenska folket.

Annons

– Man berättar att det finns mycket i beslutet som inte följer hur Sverige brukar ta beslut i sådana här frågor, att det inte är demokratiskt förankrat, säger rapportens författare Hillevi Pårup till Svenska Dagbladet.

Enligt rapporten ses de svenska och finska ansökningarna som en provokation mot Ryssland.

– Jag tror inte att den intensifierade rapporteringen i media beror på att Kina är förvånade att Sverige vill gå med i Nato, de skriver det här snarare för att det passar in i det kinesiska narrativet om Nato, säger Hillevi Pårup.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons