Annons

Patrik Kittel vill rocka uppåt i finalen

Patrik Kittel blev sexa i första delen av världscupfinalen i dressyr. Nu siktar han lite högre i lördagens avgörande kür. Kittel har valt att rida till musik av Guns N' Roses.
Ridsport • Publicerad 5 april 2019
Patrik Kittel och hästen Delaunay i första delen av världscupfinalen i dressyr, där de blev sexa. Nu hoppas Kittel komma lite högre i lördagens avslutande kür, där han rider till musik av Guns N' Roses.
Patrik Kittel och hästen Delaunay i första delen av världscupfinalen i dressyr, där de blev sexa. Nu hoppas Kittel komma lite högre i lördagens avslutande kür, där han rider till musik av Guns N' Roses.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Patrik Kittel kom fyra i världscupen både 2016 och 2018, så han vet hur det är på toppnivån. Första dagens ritt innehöll en liten miss i samband med att hästen Delaunay skulle gå bakåt (eller "rygga", som det kallas).

– Det blir väldigt dyrt i ett sånt här sammanhang. Man har liksom inte råd med de där mikromissarna, säger Patrik Kittel.

Annons

– Snöpligt, men det är ett ryttarfel som jag själv får ta på mig, tillägger han.

Kittel berömmer sin häst, den tolvårige valacken Delaunay, som enligt ryttaren känns bättre än i den senaste tävlingen. När finalen avgörs med kür på lördagen slipper Delaunay dessutom backa. I küren får ryttaren själv välja sitt program, och sätta musik till det.

Svårt program

Tranåsryttaren har ett program där han kan "ge gas" i rörelser med hög svårighetsgrad.

– Det är många svåra kombinationer, säger Kittel, som haft programmet i drygt ett år.

Han har valt att rida till musik av den amerikanska rockgruppen Guns N' Roses, som hade sin storhetstid omkring 1990.

– Jag tycker det är väldigt coolt. Det är lite min barndom, säger 42-årige Kittel.

Tinne Vilhelmson-Silfvén, som startade tidigt på fredagen, blev tia.

– Man vill alltid ha mer poäng. Men jag är lite ödmjuk över att ha fått en bra ritt. Jag kommer inte att slå några poängrekord nu, säger Tinne Vilhelmson-Silfvén, som deklarerat att varje tävling hon kan göra med snart 17-årige Don Auriello känns som en bonus.

Resultaten inte med

Resultaten tas inte med till finalens avgörande del. Däremot får de bästa i resultatlistan starta sent i fältet, vilket kan vara en fördel.

– Det kanske inte borde vara så. Men küren har alltid att stämningen stiger och de bästa kommer på slutet. Det blir bara högre och högre nivå, säger Tinne Vilhelmson-Silfvén och tänker på poängen från domarna.

Finalens två favoriter höll för trycket på fredagen. Tyska Isabell Werth vann före Laura Graves, USA.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons