Annons

Martinsen lämnar – Lundberg ny förbundskapten

Ylva Martinsen får inte fortsätta som Damkronornas förbundskapten.
Hon ersätts av Ulf Lundberg.
Ishockey • Publicerad 11 mars 2020
Ylva Martinsen. Arkivbild.
Ylva Martinsen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ulf Lundbergs tvåårskontrakt sträcker sig över OS i Peking 2022 och börjar gälla från den 1 maj.

– Det har varit en tid av angenäma problem den senaste tiden och jag har haft några olika intressant anbud att välja mellan. Men förbundskapten för Damkronorna är det som känns allra mest spännande och stimulerande, säger han i en intervju med Svenska ishockeyförbundet (SIF).

"Tydlig vision"

Annons

Cecilia Hager, ordförande för damsidans elitkommitté:

"Han har en tydlig vision kring Damkronorna och hur han vill leda arbetet som rimmar bra med SIF:s egen vision", säger hon i ett pressmeddelande.

"Vad som också är slående är hans professionalitet i alla delar kring träning och fys men också hur han vill bygga sitt team med representation av flera kön och hur olikheter är positivt i ett lagbygge."

Ulf Lundberg, 40, har tidigare varit förbundskapten för U16- och U17-landslagen och dessutom huvudtränare för hockeyallsvenska Södertälje 2017–2020.

Svenska ishockeyförbundets plockade in Ylva Martinsen som ersättare till Leif Boork i april 2018. Under 43-åringens ledarskap misslyckades Sverige i VM och landslaget åkte ur A-divisionen. Säsongen präglades sedan av en konflikt mellan spelarna och förbundet, vilket resulterade i en lång bojkott.

Inställt B-VM

Planen var att B–VM i franska Angers skulle ge en snabb återkomst till högsta divisionen, men då coronavirusets spridning innebar att det internationella ishockeyförbundet IIHF ställde in turneringen i Frankrike försvann Sveriges möjlighet att spela upp sig till A-VM igen.

– Den säsongen som har varit nu har varit extremt speciell och det finns saker som är tråkiga och som man kan vara besviken över nu, men framför allt gäller det att kunna gilla läget och blicka framåt… Jag ser stor potential, säger Ulf Lundberg.

Veckan efter beskedet om den inställda turneringen meddelade Svenska ishockeyförbundet att Ylva Martinsen inte kommer att få ett förlängt kontrakt, vilket SVT var först med att avslöja.

– Det är så klart tråkigt och jag är besviken, jag ville fortsätta, säger Martinsen till Aftonbladet.

– De sa att vi inte hade uppnått de resultaten de ville se. Att vi åkte ur A-VM fanns det ingen ursäkt för, men det fanns psykologiska förklaringar som vi har åtgärdat till den här säsongen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons