Annons
Nyheter

Klimataktivister cementerar golfbanor i protest

I torkans Frankrike lyser golfbanorna – som undantagits från bevattningsförbudet – gröna i kontrast mot folks gulnande trädgårdar.
Det retar klimataktivister som svarat med att fylla igen golfbanornas hål med cement.
Frankrike • Publicerad 14 augusti 2022
Skådeplatsen för en skogsbrand – en av många i Frankrike – under fredagen nära Saint-Magne, söder om Bordeaux.Foto: Franska räddningstjänsten/AP/TT

En lokalgrupp ur aktivistnätverket Extinction Rebellion som tagit på sig aktionen riktad mot golfbanor i närheten av Toulouse kallar golf "en nöjesindustri för de mest privilegierade", i ett uttalande.

Det faktum att golfbanor undantas från bevattningsförbudet medan det råder brist på dricksvatten i hundra franska städer, samtidigt som villaägare förbjuds att vattna sina trädgårdar och tvätta sina bilar, väcker känslor.

"Skyddar de rika"

Annons

Golfförespråkare menar dock att banornas greener inte skulle klara sig längre än tre dagar utan vatten.

– En golfbana utan en green är som en ishall utan is, säger Gérard Rougier från det franska golfförbundet, uppger BBC.

Bevattningsförbudet är förordnat nationellt, men är upp till lokala myndigheter att utfärda. Hitintills har bara ett område – Ille-et-Vilaine i västra Frankrike – gjort avsteg från normen att undanta golfbanor från förbudet.

– Vi fortsätter att skydda de rika och mäktiga, kommenterar Grenobles borgmästare Eric Piolle, i EELV, De Gröna, saken.

Brist och bränder

Golfbanorna åtnjuter dock inte helt fria tyglar vad gäller vatten. De får bara vattnas nattetid med 30 procent av den vattenmängd som vanligtvis används.

Torkan ställer till med stora problem i Frankrike. Skogsbränder har blossat upp på flera håll i landet, vattenbristen hotar höstens skördar och därtill har energibolaget EDF tvingats minska aktiviteten vid flera kärnkraftverk eftersom temperaturerna i intilliggande floder blivit för höga.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons