Annons
Nyheter

Klimatet försämras allt snabbare enligt rapport

Klimatet blir värre, uppvärmningen av jorden och stigande havsytor sker i allt snabbare takt. Det varnar FN:s meteorologiska organisation, WMO, för i en ny rapport.
Sharm el-Sheik • Publicerad 6 november 2022
Sharm el-Sheikh i Egypten, där FN:s klimatkonferens nu pågår.
Sharm el-Sheikh i Egypten, där FN:s klimatkonferens nu pågår.Foto: Thomas Hartwell/AP/TT

– Den senaste globala klimatrapporten är en berättelse om klimatkaos, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Enligt rapporten har havsnivån ökat dubbelt så mycket det senaste decenniet jämfört med 1990-talet, och i ännu högre takt sedan 2020.

Annons

De senaste åtta åren har varit de varmaste någonsin på jorden.

Men det värsta med klimatförändringarna är inte mätningarna och siffrorna. Det är hur extremväder som konsekvens drabbar människor.

Översvämningen i Pakistan med tusentals döda, en fyra år lång torka i Östafrika, Yangtzefloden i Kina som krympt till följd av torka och rekordhetta i både Europa och Kina leder till miljonsvält och överlevnadssvårigheter.

– Det klimatvetenskapsmän varnade för i årtionden är över oss nu, säger Marshall Shepherd, professor i meteorologi vid University of Georgia i en kommentar till rapporten.

Rapporten presenteras i anslutning till att världens ledare möts på FN:s klimatkonferens som inleds i Sharm el-Sheik i Egypten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons