Annons
Nyheter

Klimatet och Ukraina driver rekordmånga på flykt

71 miljoner människor befann sig på flykt vid fjolårets slut – fler än någonsin.
Klimatförändringar och allt fler eskalerande konflikter pekas ut som bidragande orsaker.
Världen • Publicerad 11 maj 2023
Somalier som flytt torkan på Afrikas horn, som är den värsta att drabba regionen på 40 år, anländer till ett flyktingläger utanför Mogadishu i juni 2022.
Somalier som flytt torkan på Afrikas horn, som är den värsta att drabba regionen på 40 år, anländer till ett flyktingläger utanför Mogadishu i juni 2022.Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/TT

Miljoner människor tvingades lämna sina hem 2022. Överlappande kriser, konflikter och naturkatastrofer ledde till att antalet internflyktingar i världen steg till rekordhöga nivåer, enligt en rapport från Norsk flyktinghjälp (NRC).

NRC:s siffra innebär en 20-procentig ökning från föregående år. Massförflyttningar på grund av kriget i Ukraina och monsunregn i Pakistan innebar dessutom att många människor tvingades fly flera gånger om under ett och samma år, enligt rapporten.

Förvärrar sårbarheter

Annons

Siffrorna är "extremt höga", säger Alexandra Bilak, chef för Flyktinghjälpens center för observation av internflyktingar (IDMC), till nyhetsbyrån AFP.

– Stora delar av ökningen berodde så klart på kriget i Ukraina, men också på översvämningar i Pakistan och på nya och redan pågående konflikter världen över. Och på ett antal plötsliga och långsamt debuterande katastrofer som vi sett från Amerika och hela vägen till Stillahavsregionen.

Konflikter och katastrofer i kombination förvärrade människors redan existerande sårbarheter och ojämlikheter förra året, uppger NRC:s generalsekreterare Jan Egeland i ett pressmeddelande.

En "perfekt storm"

I pressmeddelandet nämns bland annat effekterna av väderfenomenet La Niña.

"Det har utlöst fördrivningar i en omfattning som aldrig tidigare skådats", säger Egeland och fortsätter:

"Kriget i Ukraina drev också på en global livsmedelskris som drabbade internflyktingar hårdast. Den här perfekta stormen har undergrävt år av framsteg som gjorts för att minska den globala hungern och undernäringen."

Den dystra trenden väntas inte vända i år. Snarare tros ännu fler människor drivas på flykt under 2023, konstaterar rapporten, delvis på grund av "nya" konflikter så som Sudan. Sedan våldsamheter bröt ut i Sudan i mitten av april har fler än 700 000 människor redan tvingats fly, enligt siffror från FN.

Samtidigt genomlider miljoner människor på Afrikas horn den värsta torkan på 40 år.

Fakta: Internflyktingar

Förflyttningarna inom Ukraina uppgick 2022 till 17 miljoner människor. I Pakistan drevs åtta miljoner människor på flykt inom det egna landet.

16,5 miljoner människor tvingades samtidigt lämna sina hem i Afrika söder om Sahara, över hälften av dem på grund av väpnade konflikter.

Flest nya internflyktingar 2022 stod Demokratiska republiken Kongo samt Etiopien för.

Nästan tre fjärdedelar av världens internflyktingar finns i så få som tio länder: Syrien, Afghanistan, Demokratiska republiken Kongo, Ukraina, Colombia, Etiopien, Jemen, Nigeria, Somalia och Sudan.

Många av dem är på flykt sedan åratal tillbaka, till följd av svårlösta konflikter som gör att de inte kan vända hem och samtidigt fortsätter att tvinga nya människor på flykt.

Källa: Norsk flyktinghjälp/IDMC.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons