Annons

Klockan tickar för omtvistat spannmålsavtal

Turkiet jobbar hårt för att förlänga det FN-stödda Svarta havs-avtalet som möjliggjort fortsatta spannmålstransporter från Ukraina under krigets gång, uppger den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu.
Ukraina • Publicerad 5 mars 2023
Ett fartyg med 53 000 ton vete – vars transport möjliggjorts av spannmålsavtalet – dockar i hamnen i kenyanska Mombasa i november.
Ett fartyg med 53 000 ton vete – vars transport möjliggjorts av spannmålsavtalet – dockar i hamnen i kenyanska Mombasa i november.Foto: Gideon Maundu/AP/TT

Kommentaren kommer under helgens FN-konferens i Doha. Cavusoglu säger att han även har diskuterat frågan med FN:s generalsekreterare António Guterres.

Det ursprungliga avtalet, som skrevs under i Istanbul den 22 juli i fjol, bestod av två separata avtal signerade av FN, Ryssland, Turkiet och Ukraina. Överenskommelsen innebar upprättandet av en så kallad spannmålskorridor från tre ukrainska hamnar.

Annons

Avtalet förlängdes i sista stund i november, men kommer att löpa ut den 18 mars om inte parterna kan komma överens om en förlängning.

I onsdags uppgav Ryssland att man bara kommer att gå med på en förlängning om ryska jordbruksproducenters intressen tas i beaktande.

Ukraina och Ryssland står tillsammans för nästan en tredjedel av den globala veteexporten, och spannmålsavtalet har spelat en viktig roll i att lindra den globala livsmedelskrisen som följt på Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons