Klockan tickar för omtvistat spannmålsavtal

Turkiet jobbar hårt för att förlänga det FN-stödda Svarta havs-avtalet som möjliggjort fortsatta spannmålstransporter från Ukraina under krigets gång, uppger den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu.
Ukraina • Publicerad 5 mars 2023
Ett fartyg med 53 000 ton vete – vars transport möjliggjorts av spannmålsavtalet – dockar i hamnen i kenyanska Mombasa i november.
Ett fartyg med 53 000 ton vete – vars transport möjliggjorts av spannmålsavtalet – dockar i hamnen i kenyanska Mombasa i november.Foto: Gideon Maundu/AP/TT

Kommentaren kommer under helgens FN-konferens i Doha. Cavusoglu säger att han även har diskuterat frågan med FN:s generalsekreterare António Guterres.

Det ursprungliga avtalet, som skrevs under i Istanbul den 22 juli i fjol, bestod av två separata avtal signerade av FN, Ryssland, Turkiet och Ukraina. Överenskommelsen innebar upprättandet av en så kallad spannmålskorridor från tre ukrainska hamnar.

Avtalet förlängdes i sista stund i november, men kommer att löpa ut den 18 mars om inte parterna kan komma överens om en förlängning.

I onsdags uppgav Ryssland att man bara kommer att gå med på en förlängning om ryska jordbruksproducenters intressen tas i beaktande.

Ukraina och Ryssland står tillsammans för nästan en tredjedel av den globala veteexporten, och spannmålsavtalet har spelat en viktig roll i att lindra den globala livsmedelskrisen som följt på Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.