Annons
Nyheter

Klubbat: Sydkoreanerna ska bli ett år yngre

Kan en 31-åring bli 30, eller till och med 29 år, bara med en enkel lagändring?
Ja, i Sydkorea, där parlamentet röstat igenom en förändring av landets ålderssystem.
Sydkorea • Publicerad 9 december 2022
Nästa år får sydkoreanerna jubla över att bli ett eller två år yngre. Arkivbild.
Nästa år får sydkoreanerna jubla över att bli ett eller två år yngre. Arkivbild.Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Systemet "koreansk ålder" har funnits i århundraden och innebär att ett nyfött barn anses vara ett år gammalt redan vid födseln. Men nu ska det bli ändring och Sydkorea rätta in sig i det internationella ledet, rapporterar BBC.

Förutom att lägga till ett år vid födseln höjs dessutom en persons ålder inte på födelsedagen utan den 1 januari varje år, oavsett när man är född. Ett barn fött i december och som i resten av världen anses vara någon vecka gammalt vid nyår fyller i Sydkorea då två år.

Flera räknesätt

Annons

Ingen vet i dag exakt varför systemet en gång infördes, men en teori är att det kom till när man använde ett äldre räknesystem där siffran noll inte fanns, och att det i det gamla bondesamhället var enklare att lägga till ett år på allas åldrar vid samma tillfälle.

För att förvirra ännu mer finns det en parallell räkning i landet, där nyfödda inte får ett extra år vid födseln – ett system som används för att räkna ut när en person lagligt får dricka alkohol, röka och bli inkallad för militärtjänstgöring.

Dessutom används emellanåt det system vi andra är vana vid, så en person kan ha tre olika åldrar samtidigt.

Skapar förvirring

Allt detta skapar förvirring för såväl koreaner som utlänningar, och pekar enligt kritiker dessutom ut Sydkorea som bakåtvänt och udda. President Yoon Suk-Yeol, ivrig anhängare av förändringarna, påpekade under debatten dessutom på de administrativa kostnader de olika räknesätten för med sig.

Från halvårsskiftet under 2023 ska därför även Sydkorea rätta in sig i det internationella ledet och räkna som alla andra, noll år från födseln, och förändring av åldern på födelsedagen.

Då blir alla sydkoreaner födda under första halvåret ett år yngre, och de födda efter 1 juli två år yngre – åtminstone i folkbokföringen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons