Annons
Nyheter

Kommunalt bostadsbolag tar strid mot Eon

Dyrare hyror väntar när många fjärrvärmeföretag höjer avgifterna.
Efter att Eon aviserat en prishöjning med runt 20 procent anmäler nu Malmös kommunala bostadsbolag (MKB) energibolaget till Konkurrensverket.
Energi • Publicerad 13 december 2022
Vit rök från skorstenen på Heleneholmsverket i Malmö i decemberkylan 2022 under energikrisen med rekordhöga elpriser. Heleneholmsverket i Malmö kan producera 300 MW fjärrvärme och 95 MW el från naturgas / biogas. Arkivbild.
Vit rök från skorstenen på Heleneholmsverket i Malmö i decemberkylan 2022 under energikrisen med rekordhöga elpriser. Heleneholmsverket i Malmö kan producera 300 MW fjärrvärme och 95 MW el från naturgas / biogas. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Flera av landets fjärrvärmeföretagen har tidigare aviserat att de på grund av världsläget kommer att behöva höja priserna.

Höjningarna motsvarar i snitt strax över fem procent – inte tjugo procent som Eon dragit till med, uppger MKB som nu vill att Konkurrensverket utreder Eons "ensidigt genomförda villkorsändring i gällande fjärrvärmeavtal".

Annons

"Vi menar att prishöjningen är horribel", säger MKB:s vd Marie Thelander Dellhag i ett pressmeddelande.

Hon anser vidare att Eon har utnyttjat en monopolliknande ställning som i slutändan riskerar att drabba MKB:s hyresgäster på ett orimligt sätt.

Enligt MKB motsvarar Eons prishöjning en kostnad på över 1 400 kronor per lägenhet och år, samt att elbolaget har en monopolliknande ställning i Malmö och Burlöv eftersom Eon äger fjärrvärmenätet och distributionen av fjärrvärme där.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons