Annons
Nyheter

Kontroll av livsmedel påverkas av pandemin

Livsmedel • Publicerad 3 december 2020
Pandemin har påverkat livsmedelskontrollen i Sverige. Arkivbild.
Pandemin har påverkat livsmedelskontrollen i Sverige. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Livsmedelskontrollen har påverkats av pandemin, visar en enkät utfört av Livsmedelsverket.

80 procent av landets kontrollmyndigheter uppger att verksamheten har påverkats under pandemin, och nära tre av fyra uppger att de inte har kunnat utföra all livsmedelskontroll de hade planerat för under året.

Annons

En orsak kan vara de trängselkontroller av restauranger som har tillkommit under pandemin ofta har lagts på just livsmedelskontrollenheten – vilket gör att man inte hunnit med sitt vanliga arbete till fullo.

Men livsmedelskontroll är en samhällsviktig verksamhet som måste pågå även när läget är ansträngt, poängterar Helena Storbjörk Windahl, avdelningschef vid kontrolledningsavdelningen på Livsmedelsverket.

"Då gäller det att hitta lösningar som gör att livsmedelskontrollen ändå kan utföras. Många myndigheter har kunnat anpassa sin kontroll till rådande omständigheter, och exempelvis genomfört digitala inspektioner", säger hon i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons