Annons
Nyheter

Kontroversiell kolgruva får byggas i England

Den brittiska regeringen har beviljat bygglov för en kontroversiell ny kolgruva i norra England. Om planerna verkställs blir det första gången på tre decennier som en ny kolgruva byggs i Storbritannien.
Storbritannien • Publicerad 8 december 2022
En flygvy visar platsen för den nya kolgruvan nära den cumbriska staden Whitehaven i nordvästra England, som den brittiska regeringen nu har beviljat bygglov för. Arkivbild.Foto: Jon Super/AP/TT

Projektet i Cumbria, nordvästra England, har mötts av hård kritik från miljöaktivister och beslutet att ge tillstånd avfärdas av miljöorganisationen Greenpeace som "klimathyckleri".

Anhängare till projektet hoppas i stället på nya jobb i orten Whitehaven som ligger invid den planerade gruvan. Många ser också fördelar med ett minskat behov av importerad kol.

Annons

Det är planerings- och kommunminister Michael Gove som givit projektet tummen upp och på onsdagen meddelade Gove att han "har beslutat att bevilja bygglov" för projektet, vars mål är att bli klimatneutralt.

Ministern sade att han var nöjd med att "det för närvarande finns en brittisk och europeisk marknad för kolet" och "det är mycket troligt att en det kommer att vara en fortsatt global efterfrågan på det".

Enligt regeringen ska kolet från gruvan användas till stålproduktion – inte till kolkraft. Man säger sig också hålla fast vid åtagandet att beroendet av kolkraft ska vara utfasat 2024.

Storbritannien har som mål att bli koldioxidneutralt år 2050. När landet förra året var värd för klimatkonferensen COP26 i Glasgow lovade dåvarande premiärminister Boris Johnson att göra Storbritannien till vindkraftens "Saudiarabien".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons