Annons
Nyheter

Körde ihjäl sin mamma – hedersmotiv bakom

Mannen körde upp på gångbanan, accelererade och körde ihjäl sin mamma och skadade hennes partner. Nu döms han även av hovrätten till livstids fängelse.
Enligt hovrätten hade brotten ett hedersmotiv.
Brott • Publicerad 27 september 2023
Blommor på platsen där mamman och hennes pojkvän blev påkörda förra året. Arkivbild.
Blommor på platsen där mamman och hennes pojkvän blev påkörda förra året. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Det var den 30 juli förra året som paret blev påkört, på en gångbana i Lundby på Hisingen i Göteborg.

I bilen satt två av kvinnans söner. Enligt hovrättens dom ökade 23-åringen farten innan han körde på sin mamma och hennes nya man.

Annons

Kvinnan kastades upp i luften och landade enligt åtalet cirka 40 meter bort. Hon avled av bland annat svåra huvudskador. Mannen blev svårt skadad men överlevde.

Den 23-årige äldre brodern fälls nu även i hovrätten för att ha kört ihjäl sin mamma och döms till livstids fängelse för bland annat mord och mordförsök.

Kommer att överklaga

Enligt hans försvarare Anna Dahlbom Langley talar det mesta för att domen kommer att överklagas.

– Min klient är självfallet besviken över hovrättens dom, då han aldrig haft för avsikt att beröva sin mamma livet. Han förnekar också bestämt att det funnits något hedersmotiv, säger hon.

– Vi kommer analysera domen noga men redan nu kan sägas att vi med största sannolikhet kommer att överklaga domen till Högsta domstolen.

"Skett med hedersmotiv"

Åklagaren Hediye Kurt har från början argumenterat för att det fanns ett hedersmotiv bakom brotten. De inblandade är alla romer och motsatte sig kvinnans nya relation.

Tingsrätten höll inte med, men nu går hovrätten på hennes linje.

"Att mord eller mordförsök sällan begås med detta motiv i den aktuella sociala gruppen hindrar inte att sådana brott någon gång ändå – som i detta fall – kan begås med hedersmotiv", skriver domstolen.

Hediye Kurt välkomnar hovrättens formuleringar.

– Vi är nöjda med att hovrätten delat vår uppfattning. Det har varit en principiellt viktig fråga för oss att driva i målet, säger hon.

Fastställda domar

Annons

Den yngre brodern, som satt med i bilen, frias liksom i tingsrätten från mordmisstankarna. Enligt hovrätten är det inte bevisat att 18-åringen visste vad som skulle ske.

– Vi är lättade. Var och en kan föreställa sig vilken oerhört hemsk situation han befunnit sig i, säger hans advokat Sina Safashad.

18-åringen döms dock liksom i tingsrätten till ungdomsvård för två fall av olaga hot.

En av nämndemännen var oenig och ville fälla den yngre brodern för medhjälp till mord och mordförsök.

– Jag har respekt för domstolens bedömning, men jag noterar att hovrätten inte närmare motiverar de omständigheter eller den bevisning som vi har lagt fram och som vi menar bevisar att gärningen skett i samförstånd, säger åklagaren Hediye Kurt.

Hovrätten fastställer samtidigt tingsrättens dom mot tre andra personer som ingår i fallet.

Det innebär bland annat att brödernas farfar döms för tre fall av olaga hot, till villkorlig dom. Liksom i tingsrätten frias både han och farmodern dock från uppmaning till självmord.

Fakta: Det här har hänt

Den 30 juli 2022 kördes en kvinna ihjäl i Lundby på Hisingen i Göteborg. Hennes pojkvän skadades allvarligt.

Två bröder, söner till kvinnan, åtalades misstänkta för bland annat mord och mordförsök vid Göteborgs tingsrätt.

Den äldre brodern döms till livstids fängelse av hovrätten, medan den yngre frias från mordmisstankarna. Han döms dock till ungdomsvård för olaga hot.

Brödernas farföräldrar har stått åtalade för bland annat uppmaning till självmord, efter att i en livesändning på Facebook några veckor före mordet ha uppmanat kvinnan att hoppa från Älvsborgsbron.

Farfadern döms liksom i tingsrätten dock enbart för olaga hot, till villkorlig dom, medan farmodern frias helt.

I ett fall av olaga hot var den skadade mannens pappa målsägande. Samtidigt döms han i sin tur för grovt förtal mot brödernas farfar, till villkorlig dom och dagsböter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons