Annons
Nyheter

Kraftig ökning av nya företag

Efter en rejäl svacka under våren verkar det ha vänt nu. I juni ökade antalet nystartade företag i Sverige kraftigt – och det kan bero på coronapandemin.
Ekonomi • Publicerad 1 juli 2020
Allt fler småföretag startades under juni 2020. Bland annat riktar nyföretagarna in sig på byggsektorn, enligt Visma. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
It-företaget Visma ser att den nedåtgående trenden kring antalet nystartade företag nu har vänt. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen

Antalet nyregistrerade företag i Sverige skjuter i höjden, enligt statistik från Bolagsverket, som företaget Visma har tagit del av. Antalet nya registreringar ökade med 35 procent jämfört med samma månad året innan. Ökningen innebär ett trendbrott.

– Det här är en extrem uppgång. Det var nattsvart ett tag under våren, men människor har också sett att behovet finns för olika typer av service, säger Boo Gunnarson.

Provar sina vingar

Annons

Enligt honom uppger ungefär var tredje svensk att de drömmer om att starta ett eget företag. Under coronapandemin har antalet nystartade företag störtdykt i antal om man jämför med fjolåret. Nu när coronaläget ser något bättre ut i Sverige passar människor på att prova sina vingar.

– Många i Sverige vill starta företag men många är också försiktiga. Nu har man fått möjlighet att tänka till under våren och då kan sommaren användas som en startsträcka för ett nystartat företag, säger Boo Gunnarson.

Blekinge sticker ut

Många av de nystartade företagen riktar in sig på servicesektorn. Enligt Boo Gunnarson är det hushållsnära tjänster och inom byggbranschen som framför allt lockar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons