Annons
Nyheter

Krav i EU: Solceller på alla nya tak

Om fem år borde alla nybyggda tak i EU vara utrustade med solceller.
Så vill i alla fall EU-parlamentet ha det i nya önskemål om klimatsmarta bostäder.
EU • Publicerad 14 mars 2023
EU-parlamentet vill att alla nya hus i EU om fem år ska ha solceller på taket. Arkivbild.
EU-parlamentet vill att alla nya hus i EU om fem år ska ha solceller på taket. Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT

Allehanda åtgärder för att skapa utsläppsfria hus är en del av EU-kommissionens "Fit for 55"-paket från 2021. Målet där är att få ner utsläppen med minst 55 procent till år 2030, jämfört med 1990 års nivåer, på vägen mot ett klimatneutralt EU år 2050.

EU-parlamentet har nu enats om sin syn på de föreslagna ändringarna i det som formellt heter direktivet om byggnaders energiprestanda.

Annons

Där vill EU-parlamentet att alla nya byggnader ska vara utrustade med solpaneler senast 2028 – om än med brasklappen att det endast gäller där det är "tekniskt lämpligt och ekonomiskt genomförbart".

Bostadshus som genomgår större renoveringar får samma krav på sig från 2032. Undantag ska dock kunna ges för exempelvis k-märkta byggnader med "arkitektoniskt eller historiskt värde".

Parlamentets linje röstades igenom på tisdagen med 343 ja-röster, mot 216 nej och 78 nedlagda. Härnäst väntar nu kompromissförhandlingar med EU:s medlemsländer i ministerrådet för att avgöra hur de nya kraven i slutändan ska formuleras.

På tisdagen gav EU-parlamentet också sitt avslutande klartecken till tre andra delar av Fit for 55 som man enades med ministerrådet redan i höstas. Bland annat handlar det om koldioxidupptagning av markanvändning och skogsbruk (förkortat till LULUCF på klimatspråk) och ansvarsfördelningssystemet (ESR). För båda uppgörelserna väntar man nu på formellt ja även från ministerrådet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons