Annons

Krav på 90 miljoner efter kryssningsdrama

Norge • Publicerad 10 maj 2019
Passagerare på fartyget Viking Sky saksöker kryssningsbolaget efter att fartyget fastnade i svårt oväder utanför kusten. Arkivbild.
Passagerare på fartyget Viking Sky saksöker kryssningsbolaget efter att fartyget fastnade i svårt oväder utanför kusten. Arkivbild.Foto: Frank Einar Vatne/NTB Scanpix/TT

Ett skadeståndskrav på runt 90 miljoner kronor har lämnats in för passagerarna på kryssningsfartyget Viking Sky, som hamnade i oväder och svårt trångmål utanför Norges kust i mars.

Den amerikanska advokatfirman Lipcon, Margulies, Alinsa & Winkleman har lämnat in en grupptalan för samtliga passagerare, där det hävdas att fartyget medvetet seglades in i ett oväder som det sedan tidigare varnats för. Det rapporterar norska TV2 med hänvisning till den amerikanska sjötrafiksajten .

Annons

Hade besättningen gjort samma värdering av läget som båtlinjen Hurtigruten gjorde – och ställt in alla resor – hade den dramatiska färden där Viking Sky drev mot kusten kunnat undvikas, anser advokaterna.

Kravet gäller ersättning för ekonomiska förluster samt sveda och värk. Totalt 27 personer fick vård på sjukhus efter händelseförloppet, där Viking Skys motorer lade av helt medan fartyget piskades av hårda vindar och höga vågor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons