Annons
Nyheter

Kreml: Inga nya avtal alls med Kim

Ryssland har visat upp sina mest avancerade stridsplan för Nordkoreas diktator. På bilder syns hur Kim Jong-Un skakar hand med en pilot och tittar in i cockpit på den omtalade Su-57.
Men den ryska regeringen försäkrar att inga vapenaffärer alls har skrivits under.
Ryssland • Publicerad 15 september 2023
Kim Jong-Un visas finesserna på ett ryskt stridsplan i Komsomolsk. Bilden har lagts ut på sociala medier av guvernören i den ryska regionen Chabarovsk.
Kim Jong-Un visas finesserna på ett ryskt stridsplan i Komsomolsk. Bilden har lagts ut på sociala medier av guvernören i den ryska regionen Chabarovsk.Foto: Michail Degtjarev via Telegram/AP/TT
Den nordkoreanska diktatorns bepansrade tåg står vid stationen i Komsomolsk i östra Ryssland på fredagen.
Den nordkoreanska diktatorns bepansrade tåg står vid stationen i Komsomolsk i östra Ryssland på fredagen.Foto: AP/TT

Två dagar efter mötet med den ryske presidenten Vladimir Putin på rymdbasen Vostotjnyj anlände Kims bepansrade tåg i industristaden Komsomolsk.

Målet för fredagens utflykt: en fabriksanläggning som bland annat producerar de ryska stridsplanen Su-35 och Su-57, enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Annons

"Vi har visat ledaren en av våra viktigaste flygplansfabriker", skriver Rysslands vice premiärminister Denis Manturov i en kommuniké. "Vi ser potential för samarbete i byggandet av flygplan och andra industrier, något som är extra akut för att lösa våra nationers mål att uppnå teknisk överlägsenhet".

Femte generationen

Kim Jong-Un ska bland annat ha fått en visning av Suchoi-57, Rysslands senaste stolthet när det gäller stridsplan. Su-57 beskrivs som ett femte generationens stridsplan som är i paritet med USA:s F-22 och F-35 på en del områden.

Samtidigt är det svårt att särskilja fakta från propaganda, och Ryssland håller hårt i planets exakta specifikationer. Bland andra Newsweek har rapporterat att ryssarna kanske inte ens vågar använda Su-57 i Ukraina, av rädsla för att det skjuts ned och då avslöjas som inte lika avancerat som det framställts.

Ammunition till anfallskriget

USA har varnat för att det överdådiga mottagande Kim får i Ryssland signalerar potentiella överenskommelser om att till exempel Nordkorea kan förse Ryssland med ammunition för att använda i anfallskriget mot Ukraina. I Sydkorea finns en utbredd oro att Nordkorea skulle få avancerad vapenteknik i utbyte.

Men den ryska maktborgen Kreml i Moskva försäkrar att inga överenskommelser är klara.

– Inga avtal har skrivits under, och det fanns inga planer på underskrifter, säger Putins talesman Dmitrij Peskov till medier.

När Kim i veckan träffade Putin lovade den ryske ledaren att han kan hjälpa Nordkorea att bygga satelliter, enligt de officiella rapporterna i statliga medier.

Kim Jong-Un svarade att Nordkorea erbjuder sitt "fulla och ovillkorliga stöd" för Rysslands "heliga kamp" för att försvara sina säkerhetsintressen. Uttalandet ses som en hänvisning till kriget i Ukraina.

Putin inbjuden

Ryssland har tidigare röstat för flera av FN:s embargon mot Nordkorea, men regimen i Moskva verkar nu så pressad att den struntar i dem.

Frågan i väst är nu om nya vapenavtal är på gång i nästa skede. Putin har tackat ja till en inbjudan från Kim Jong-Un att besöka Nordkorea. Och först planerar Moskva att skicka utrikesminister Sergej Lavrov till Pyongyang redan i oktober, enligt Peskov.

Det kanske sista stoppet för Kim under Rysslandsresan väntas bli hamnen i Vladivostok, där han ska få se ryska krigsfartyg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons