Annons
Nyheter

Krisande franska Republikanerna valde ledare

Frankrike • Publicerad 11 december 2022
Valérie Pecrésse (till höger) har lämnat över till Éric Ciotti att leda Republikanerna i Frankrike. Arkivbild.
Valérie Pecrésse (till höger) har lämnat över till Éric Ciotti att leda Republikanerna i Frankrike. Arkivbild.Foto: Rafael Yaghobzadeh/AP/TT

Frankrikes konservativa parti Republikanerna har valt en ny partiledare. Partiet, som i decennier dominerat fransk politik, har kollapsat och dess kandidat Valérie Pécresse fick inte ens fem procent i senaste presidentvalet.

I ett försök till nystart valdes den ärkekonservative Éric Ciotti till partiledare i en medlemsomröstning. Han fick 54 procent av rösterna, medan utmanare Bruno Retailleau fick 46 procent i en andra och avgörande valomgång då 91 000 medlemmar röstade.

Annons

De tidigare franska presidenterna Nicolas Sarkozy och Jacques Chirac tillhörde partiet vars rötter sträcker sig tillbaka till det nya Frankrike som reste sig efter andra världskriget och tiden med Charles de Gaulle.

Men dess väljarstöd har evaporerat, där tidigare anhängare har gått till ytterhögern eller stödjer den nuvarande presidenten Emmanuel Macron.

Republikanerna har dock stundtals en vågmästarroll med sina 62 platser i den franska nationalförsamlingen, där inget parti har egen majoritet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons