Annons
Nyheter

Krismöte hägrar om Finlands finansminister

Finansministerns rasistiska skriverier skapar krisläge i Finland.
Oppositionen vill att talmannen kallar in riksdagen för en förtroendeomröstning, som lovat att ta ställning till deras begäran.
Ett av regeringspartierna har också kallat sin partigrupp till krismöte.
Finland • Publicerad 14 juli 2023
Den finländska regeringens Anna-Maja Henriksson, Petteri Orpo, Riikka Purra och Sari Essayah. Arkivbild.
Den finländska regeringens Anna-Maja Henriksson, Petteri Orpo, Riikka Purra och Sari Essayah. Arkivbild.Foto: Heikki Saukkomaa/AP/TT

Oppositionen skickade på fredagen ett gemensamt brev till talman Jussi Halla-aho där man kräver att riksdagens sommaruppehåll avbryts och att ledamöterna kallas in till en förtroendeomröstning om finansminister Riikka Purra, som är partiledare för Sannfinländarna.

Rasistiska uttalanden

Purra tvingades häromdagen be om ursäkt för rasistiska inlägg i sociala medier från 2008.

Annons

Talmannen Halla-aho, som också tillhör ytterhögerpartiet Sannfinländarna, uppger till Svenska Yle att han lovar att ta ställning till oppositionens vädjan. Han poängterar samtidigt att den inlämnade begäran om att göra ett avbrott i sommarpausen skulle få större tyngd om det finns stöd även inom något av de fyra regeringspartierna för oppositionens syn på saken.

– Om ett regeringsparti skulle ställa sig bakom oppositionsgruppernas vädjan skulle riksdagens majoritet stå bakom den. Det här skulle förändra situationen och skulle också påverka mitt avgörande, säger Halla-aho.

Kommentarerna som Riikka Purra har bett om ursäkt för skrevs på just Jussi Halla-ahos blogg, när det begav sig.

Regeringsparti kallar till möte

Svenska folkpartiet (SFP) har sammankallat till ett möte under fredagskvällen, uppger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Henriksson uppger att gruppen kommer att föra en grundlig diskussion om läget i landet.

– Vi måste nu i riksdagsgruppen diskutera hur vi ser på läget, säger Henriksson.

När statsminister Petteri Orpo skulle bilda sin högerregering efter vårens val så var det meningsskiljaktigheter mellan liberala SFP och Sannfinländarna som var den stora stötestenen.

När den finländska riksdagen röstade om ett misstroende mot näringsministern Vilhelm Junnila för drygt två veckor sedan så var SFP:s ledamöter splittrade. Han avgick senare efter bara tio dagar på posten, bland annat efter att ha anklagats för att ha högerextrema kopplingar.

Fakta: Regeringen Orpo

Finlands högerregering, med statsministern Petteri Orpo i spetsen, tillträdde den 20 juni.

Regeringen består av borgerliga Samlingspartiet, nationalistiska Sannfinländarna, och småpartierna Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.

Regeringens övergripande mål är bland annat att skapa nya jobb, strama åt invandringen och ordna upp landets finanser.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons