Annons

Direktflyg från Iran stoppas efter coronalarm

Risken att smittas av coronaviruset i Sverige har ökat. Folkhälsomyndigheten skriver upp risknivån från låg till måttlig.
Eftersom smittspridningen i Iran inte är under kontroll drar Transportstyrelsen in tillståndet för Iran Air.
Virus • Publicerad 2 mars 2020
Direktflygplan från Iran stoppas efter larm om spridningen av coronavirus i och från Iran. Arkivbild.
Direktflygplan från Iran stoppas efter larm om spridningen av coronavirus i och från Iran. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid dagens pressträff där han meddelade att risken för spridning av coronavirus i Sverige har ökat.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid dagens pressträff där han meddelade att risken för spridning av coronavirus i Sverige har ökat.Foto: Henrik Montgomery/TT
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid dagens pressträff där han meddelade att risken för coronavirusspridning i Sverige har ökat.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid dagens pressträff där han meddelade att risken för coronavirusspridning i Sverige har ökat.Foto: Henrik Montgomery/TT

Folkhälsomyndighetens bedömning baseras till stor del på läget i Europa, där hundratals personer på kort tid smittats i bland annat norra Italien med drygt 30 dödsfall till följd, och inte på situationen i Sverige, där 15 fall hittills har rapporterats, det senaste på måndagen.

– Det är framför allt utifrån erfarenheter från andra länder. Därför måste vi ha med det i beräkningen. Samtidigt vet vi att vi jobbar bra med att hitta fall i Sverige och jag tycker fortfarande att vi har bra kontroll på situationen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Annons

Skalan är femgradig: mycket låg, låg, måttlig, hög och mycket hög risk. Detta är andra veckan i rad som riskbedömningen för allmän smittspridning i Sverige höjs. Hittills har cirka 1 000 personer testats för det nya viruset.

Oklart läge

TT: Hur många fler fall kan vi vänta oss i Sverige?

– Det är jättesvårt att veta. Vi kommer säkert att se ett antal fall till de närmaste veckorna, så länge situationen ser ut som den gör i Italien. Vad som händer efter det vet vi inte, det är väldigt svårt att spekulera i, svarar Tegnell.

Folkhälsomyndigheten bedömer att Iran inte har kontroll över spridningen och bad på måndagen Transportstyrelsen att dra in tillståndet för flygbolaget Iran Air.

Beslutet blev att samtliga flyg stoppas omedelbart. Det handlar om sammanlagt sex avgångar och ankomster i veckan från Landvetter och Arlanda. Återkallelsen är tillfällig

Läget i Iran är mycket oklart och det har varit svårt att få flygpassagerare att delta i smittspårning.

Svårt att spåra

Sverige är det första landet i världen att dra in tillståndet för Iran Air. Beslutet är en avvägning om att människor som befinner sig i Iran och har hemvist i Sverige ändå kommer att försöka ta sig hit men kanske inte med direktflyg.

Enligt utrikesdepartementet (UD) finns 2 000–3 000 svenska medborgare i Iran – ett bekymmersamt faktum, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Men det hade varit bekymmersamt hur vi än gjort med Iran Air, för bolaget kan ju inte ordna med hemtransport av så många svenskar som uppenbarligen finns där. Det är något som de ansvariga myndigheterna, framför allt UD, måste hantera. Och det måste göras på att tryggt sätt, för om det är ett större utbrott måste det vägleda hur en evakuering ska göras, säger han till TT.

Iran beklagar

Så här kommenterar Johan Carlsson möjligheten att flyga från Iran via andra destinationer:

Annons

– Vi är väl medvetna om problemet, men flygmöjligheterna till och från Iran minskar överallt. Det är nog ganska fullt.

Iran beklagar Transportstyrelsens beslut, skriver ambassaden i ett mejl till TT. "Vi beklagar vid en så kritisk tidpunkt att Transportstyrelsen tillfälligt stänger en av de bästa kanalerna för utbyte av vårdmaterial och ett samarbetsfönster mellan två nationer. I en sådan situation behöver vi fullt samarbete för ett globalt problem, inte avskiljning och isolering. Att stoppa flygen och förbindelsen hjälper inte i kampen mot coronaviruset, utan ställer till med stora problem för många iranska och svenska medborgare."

Enlig ambassaden vidtar myndigheterna alla nödvändiga åtgärder för att stoppa utbrottet på plats: "Iran samarbetar med alla organisationer och internationella organ med öppna armar."

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons