Annons
Nyheter

Kristersson om Åkesson: Obegripligt

Moderatledaren Ulf Kristersson reagerar på att SD-ledaren Jimmie Åkesson inte vill välja mellan Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Joe Biden.
Politik • Publicerad 17 februari 2022
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Det var i en intervju i SVT-programmet 30 minuter i onsdags som Jimmie Åkesson fick frågan vem han väljer mellan Putin eller Biden. Han ville inte välja.

– Jag vill inte ha någon av dem som premiär- eller statsminister i Sverige, sade Åkesson, som däremot sa att han föredrar det amerikanska systemet framför det ryska.

Kristersson: Kan inte förstå

Annons

Moderatledaren Ulf Kristersson reagerar på detta.

– Obegripligt. Jag kan inte förstå hur man inte kan välja mellan en demokratiskt vald president och den ryska presidenten Putin. Jag tror nog att nästan alla andra människor i Sverige kan göra det valet, säger Kristersson.

Frågan till Jimmie Åkesson ställdes bland annat med anledning av att SD i EU-parlamentet i onsdags röstat nej till ett stödpaket till Ukraina.

Statsministern reagerar

Även statsminister Magdalena Andersson (S) har reagerat skarpt på Åkessons uttalanden.

– Att Sverigedemokraterna inte kan säga om de föredrar USA:s president (Joe) Biden framför (Rysslands president Vladimir) Putin är oerhört allvarligt. Ryssland har placerat ut tusentals och åter tusentals soldater längs den ukrainska gränsen. Det här är en situation där det krävs tydlighet, stadga och ansvarstagande, säger Andersson på en pressträff inför torsdagens EU-toppmöte i Bryssel.

Statsministern vill därför ha besked om hur M ställer sig till SD.

– När det gäller relationen och det svenska förhållningssättet till Kreml brukar Moderaterna vara ett pålitligt parti. Nu är det dags för Ulf Kristersson att tydligt visa att det fortfarande gäller, säger Andersson i Bryssel.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons