Nyheter

Kristersson om S-kritiken: "Farlig utveckling"

Magdalena Anderssons (S) utspel om att regeringen och Sverigedemokraterna driver Sverige i en auktoritär riktning får nu kritik av hennes politiska motståndare.
– Det är en vulgär amerikanisering av debatten, säger Jimmie Åkesson (SD).
Politik • Publicerad 7 maj 2023
Ulf Kristersson (M) slår tillbaka mot Anderssons kritik. Arkivbild.
Ulf Kristersson (M) slår tillbaka mot Anderssons kritik. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

I en debattartikel i Dagens Nyheter beskyller Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson regeringen för att vara "SD:s högerregim" och för att bedriva en auktoritär politik.

Hon nämner bland annat attacker på journalister, petningar av myndighetschefer och förändrade mandat i universitetsstyrelser som exempel.

Åkesson är alltså kritiskt, och statsminister Ulf Kristersson (M) kallar i sin tur Anderssons utspel och retorik för en del av en "farlig utveckling".

– Vi känner igen retoriken från amerikansk politik mycket tydligt. Där man vägrar diskutera sakfrågor med varandra, utan i stället anklagar varandra för att vara ett hot mot demokratin, säger han i samband med söndagskvällens partiledardebatten i SVT.

Andersson riktar även kritik mot Tidöpartiernas förslag om att utreda politiska partiers lotteriverksamhet, vilket är en viktig inkomstkälla för just Socialdemokraterna.

Hon anser att regeringen vill "tysta oppositionens röst".

– Jag vill ha transparens. Jag tycker de senaste åren har visat att man ska ha tydlig öppenhet för hur partier finansieras. Det trodde jag vi var överens om i Sverige efter ett antal skandaler. Även lotterierna ska vara helt transparenta, de ska inte missbrukas, säger Ulf Kristersson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.