Annons

Kritik mot kommun efter dödlig överdos

Medicin och hälsa • Publicerad 2 mars 2020
Vilhelmina kommun får kritik av Ivo för hanteringen av ett fall där en man avled av en överdos. Arkivbild.
Vilhelmina kommun får kritik av Ivo för hanteringen av ett fall där en man avled av en överdos. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Vilhelmina kommun får kritik för hanteringen av ett fall i höstas där en man avled av en överdos heroin. Det är Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som är kritisk till att det inte gjordes någon utredning om eventuell tvångsvård, skriver SVT Västerbotten.

Det har också gjorts en JO-anmälan i ärendet och där framgår det, enligt SVT, att en handläggare från kommunen pratade med mannen samma dag som han avled och att han då uppgav att han tagit heroin. Enligt Ivo borde socialnämnden ha inlett en så kallad LVM-utredning (lag om vård av missbrukare) och beslutat om en läkarundersökning – men ingenting hände.

– Även om socialtjänstens insatser grundar sig på frivillighet så finns det skyddslagstiftning för utsatta. Och är man under påverkan så kan man inte alltid avgöra om man behöver vård, säger Pia Karlsson, enhetschef vid Ivo, till SVT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons