Annons
Nyheter

Kroatien stoppar serbiskt presidentbesök

De redan ansträngda relationerna mellan Serbien och Kroatien har fått ytterligare en törn sedan Kroatien nekat Serbiens president Aleksandar Vucic att göra ett privat besök vid platsen för koncentrationslägret Jasenovac.
Kroatien/Serbien • Publicerad 17 juli 2022
Serbiens president Aleksandar Vucic får inte besöka platsen för ett koncentrationsläger i Kroatien. Arkivbild.
Serbiens president Aleksandar Vucic får inte besöka platsen för ett koncentrationsläger i Kroatien. Arkivbild.Foto: Darko Vojinovic/AP/TT

Jasenovac brukar kallas "Kroatiens Auschwitz". I lägret som byggdes av den pro-nazistiska Ustasjaregimen under andra världskriget dödades tiotusentals serber.

Kroatiens utrikesminister Gordan Grlic Radman sade på söndagen att det är oacceptabelt att den kroatiska regeringen bara fått vetskap om besöket genom inofficiella kanaler. Ett besök av en utländsk statschef måste bli föremål för officiell kommunikation och överenskommelser av bägge sidor, framhöll han.

Annons

I Serbien väcker beskedet ursinniga reaktioner. "Ett brutalt brott mot rörelsefriheten", hävdar premiärminister Ana Branabic.

– Jag vet inte hur våra relationer ska bli i framtiden, Det här skickat ett skrämmande budskap, säger hon till serbisk tv.

Serbiens inrikesminister Aleksandar Vulin säger att alla kroatiska företrädare från och med nu måste avisera alla inresor i och transitresor genom Serbien.

Relationerna mellan de två grannländerna har förblivit ansträngda sedan Balkankrigen på 1990-talet. Bägge länderna anklagar bland annat varandra för att inte ha gjort upp med sin historia från andra världskriget.

Kroatiens utrikesminister Gordan Grlic Radman kallar högerpopulisten Vucics planerade besök en provokation, som inte handlar om att hedra offren i Jasenovac.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons