Annons

Kulinariskt segertåg för japanska kockar

En trio japanska kockar stal showen när Michelinguiden delade ut årets stjärnor till franska restauranger.
Frankrike • Publicerad 28 januari 2020
Kei Kobayashi har som förste japanske kock verksam i Frankrike belönats med tre Michelinstjärnor.
Kei Kobayashi har som förste japanske kock verksam i Frankrike belönats med tre Michelinstjärnor.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Naganofödde Kei Kobayashi beslutade sig att viga sitt kulinariska värv åt det franska köket efter att ha sett en dokumentär om den banbrytande mästerkocken Alain Chapel. Nio år efter att han öppnade sin restaurang Kei i centrala Paris har han nu prisats med lika många stjärnor som förebilden Chapel själv hade.

– Tack Frankrike! sade Kei Kobayashi när han tog emot utmärkelsen.

Annons

I Michelinguiden beskrivs han som en "smakvirtuos" vars kokkonst är både "delikat och minnesvärd". Själv säger Kei att han inte vill "kategorisera" sin matlagning som vare sig fransk eller japansk:

– Bara som bäst.

Han var dock inte ensam japan att prisas. Landsmännen och kockkollegerna Kazuyuki Tanaka och Yasunari Okazaki belönades med två stjärnor vardera för sina restauranger i Reims respektive Paris.

Kei Kobayashi är den blott andre utländske kocken verksam i Frankrike att belönas med tre stjärnor. Den förste var argentinaren Mauro Colagreco, som i fjol fick Michelinguidens åtråvärda högsta betyg för sin restaurang Mirazur i kuststaden Menton.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons