1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Kultmålvakt hänger upp joggingbyxorna

Den ungerske målvakten Gábor Király har vaktat buren för sista gången. 43-åringen berättar på sociala medier att han lägger handskarna och de med tiden berömda joggingbyxorna på hyllan.
Gábor Király tackar publiken för allt stöd när han lämnar planen under sin sista landskamp, mot Sverige i Budapest 2016.
Foto: Szilard Koszticsak/AP/TT

Király meddelade sitt avsked från den aktiva karriären via Facebook, där han i ett hänger upp ett par grå joggingbyxor på krok och går ur bild.

Han spelade under hela karriären i byxor som såg mer bekväma än praktiska ut. Och det var just de där mysbyxorna som gjorde Király berömd och något av en kultfigur inom europeisk fotboll, långt mer berömd än resultaten på plan lät ana.

– Det började i Ungern och de förde tur med sig, så jag tog med dem till Hertha Berlin och där fortsatte turen och vi tog oss till Champions League, sade Király 2016.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

– Jag vill ha gott om självförtroende när jag spelar. Men man kan inte bara ta på sig ett par grå träningsbyxor för att bli bra i målet, man måste röra på rumpan också.

Ungraren gjorde 108 landskamper och förutom Hertha Berlin spelade han bland annat för Crystal Palace och Fulham i England. Han både inledde och avslutade den 26 år långa karriären i Haladás från hemstaden Szombathelyi.

Karriärens höjdpunkt kom när Ungern kvalificerat sig för EM 2016. I turneringen stod Király mellan stolparna i Ungerns samtliga fyra matcher när laget vann sin grupp före blivande mästaren Portugal, för att sedan slås ut mot Belgien. Under turneringen blev han tidernas äldste EM-spelare, 40 år, två månader och två dagar gammal.

Király avslutade sin landslagskarriär på hösten samma år, i en träningsmatch mot Sverige. Sverige vann med 2–0, men så länge Király stod i mål höll laget nollan. Och jodå, de grå byxorna var på då också.

Läs mer

Ystad

Gripande: Tjuvar bröt sig in i husbil på Sandskogens camping – greps i Malmö

Hade misstänkt stöldgods i bilen.

Nöje

Benjamin Ingrosso njuter av sommarpärlorna på Österlen

Kopplar av på Saltan och äter frallor från Söderberg och Sara.

Coronavirus

Coronavirus: Tyskland tar bort karantänkrav för svenskar

Nu öppnar även Tyskland sina gränser för svenska turister.

Sjöbo

Ekologiskt jordbruk får uppsving under covid-19

”Konsumenterna uppskattar att kunna gå utomhus och slippa trängas inomhus i mataffärerna”

Kultur

Rasmus Troedsson om sommarpratet: ”Svårare att be om hjälp när man inte uppenbart är under isen”

Skådespelaren beskriver Kristianstad som en frihetsstad.

Nyheter

Neowise synlig – med blotta ögat

Kometen är synlig på himlavalvet fram till 23 juli om man har tur.