Annons
Nyheter

Kung Philippe i Kongo-Kinshasa på försoningsresa

Belgiens kung Philippe uppmanar Kongo-Kinshasas unga att ta till vara på den forna belgiska kolonins enorma mineralrikedom.
Kongo-Kinshasa • Publicerad 11 juni 2022
Kung Philippe av Belgien hälsar på 100-årige Albert Kunyuku i Kinshasa i Kongo-Kinshasa. Kunyuku är den siste levande kongolesiska veteranen från andra världskriget.
Kung Philippe av Belgien hälsar på 100-årige Albert Kunyuku i Kinshasa i Kongo-Kinshasa. Kunyuku är den siste levande kongolesiska veteranen från andra världskriget.Foto: Samy Ntumba Shambuyi/AP/TT

Kungen talade på fredagen till studenterna på universitetet i Lubumbashi. Han hyllade deras ansträngningar att utbilda sig och uppmanade studenterna att använda sina färdigheter för att få ut största möjliga "värde av de här rikedomarna".

Philippe lyfte även fram potentialen i landets jordbruk och kallade regnskogen en "ekologisk resurs" i kampen mot klimatförändringarna.

Annons

Lubumbashi är en viktig stad i den koppar- och koboltrika sydöstra delen av landet.

Kongo-Kinshasa, med 90 miljoner invånare, är trots sina rika mineralfyndigheter ett av världens fattigaste länder.

Den belgiske kungen anlände till huvudstaden Kinshasa i tisdags för ett sex dagar långt besök. Resan ses som ett led i att läka såren efter Belgiens brutala kolonialstyre, som plundrat landet på mineraler, timmer och elfenben.

Tidigare i veckan medgav Philippe att belgarna åsamkad både smärta och förnedring genom en blandning av "paternalism, diskriminering och rasism". Han bad dock inte rakt ut om ursäkt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons