Annons
Nyheter

Kungens läkare: Vaccinationen var lämplig

Kungaparet kritiseras för att gå före i kön i vaccineringen mot covid-19, berättar Kungahuset.
Men enligt kungens läkare är beslutet i linje med vaccinationsplanen.
Coronaviruset • Publicerad 16 januari 2021
Vaccineringen av kungen ägde rum på Stenhammars slott i Sörmland. Arkivbild.
Vaccineringen av kungen ägde rum på Stenhammars slott i Sörmland. Arkivbild.Foto: Sara Friberg; Kungl. Hovstaterna

Massvaccineringen mot covid-19 är i gång och på fredagen publicerade hovet en bild på kungen med vaccinsprutan i vänsterarmen. Syftet var att skicka en tydlig signal, berättar Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

– Det finns en viss skepsis hos svenska folket att vaccinera sig och i det här fallet kan kungen vara en person som visar att man ska vaccinera sig för att vi så småningom ska komma ur den här pandemin, säger hon.

Annons

Men i Folkhälsomyndighetens rekommendationer står personer i äldreomsorgen först i prioritetsordning och kungaparet har anklagats för att gå före i kön.

– Den reflektionen och synpunkten kan vi se i sociala kanaler. Det kan man absolut ha stor förståelse för gällande den grupp som verkligen vill att dess nära och kära ska vaccinera sig, säger Margareta Thorgren.

"Är riskgrupp"

Det är dock helt rimligt att vaccinationerna utfördes, enligt informationschefen.

– Kungaparet är i riskgrupp och har inte tagit någon annans plats, och vaccineringen är noga planerad utifrån det, fortsätter hon.

Initiativet kom från hovets livmedikus, som är den officiella titeln för kungafamiljens läkare.

– Jag har gjort en medicinsk bedömning och föreslagit kungaparet för vaccinering, säger Mårten Rosenqvist, förste livmedikus och professor emeritus vid Karolinska institutet.

– Sedan har jag talat med Region Sörmland, där kungaparet vistas för närvarande, och frågat regionen om de har möjlighet att vaccinera kungaparet inom ramen för sitt vaccinationsprogram, och vid tidpunkt som de finner lämplig, fortsätter läkaren.

"Inom ramen"

I den första fasen av massvaccineringen mot covid-19 ska, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, inte bara personer som får äldreomsorg vaccineras. Även personal och närstående som lever tillsammans med personer som till exempel får hemtjänst prioriteras.

TT: Anser du att kungaparet ryms inom "Fas 1"?

– Jag anser att de ingår inom ramen för Sörmlands vaccinationsprogram, säger Mårten Rosenqvist.

Annons

TT: Spelade kungaparets officiella ämbete roll för din rekommendation?

– Det kommenterar jag inte. Jag är läkare och sköter mina patienter.

Fakta: Livmedikus

Livmedikus är den officiella titeln för kungafamiljens läkare och utnämns av hovet. Totalt finns sex läkare med titeln, varav Mårten Rosenqvist är förste livmedikus och huvudansvarig.

Titeln och uppdragen lyder inte under regionerna, som annars ansvarar för sjukvården i Sverige.

Källa: Mårten Rosenqvist, förste livmedikus

Fakta: Livmedikus

Fas 1 – Personer som bor på äldreboende och har hemtjänst samt vuxna som lever tillsammans med eller jobbar nära dessa grupper.

Fas 2 – Personer är 70 år och äldre, vårdpersonal och personer med funktionsnedsättningar som får insatser enligt LSS.

Fas 3 – Personer mellan 18-69 år som tillhör riskgrupp.

Fas 4 – Övriga vuxna.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons