Annons
Nyheter

Kustbevakningen: Nyktert i svenska farvatten

Sjöfart • Publicerad 13 maj 2019
Under fyra månader under 2018 har Kustbevakningen utfört riktade nykterhetskontroller på större fartyg för att motverka sjöfylleri. Arkivbild.
Under fyra månader under 2018 har Kustbevakningen utfört riktade nykterhetskontroller på större fartyg för att motverka sjöfylleri. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under fyra månader under 2018 har Kustbevakningen utfört riktade nykterhetskontroller på större fartyg för att motverka sjöfylleri. Sammanlagt har 337 besättningsmän på 143 fartyg kontrollerats. Och bara i tre fall har misstänkt sjöfylleri förekommit.

"Vi kan konstatera att på de fartyg som trafikerar svenska hamnar följer man de gränser för nykterhet som lagen anger", säger Johan Norrman, chef för operativa avdelningen på Kustbevakningen i pressmeddelande.

Annons

Syftet med kontrollerna har varit att bidra till att öka säkerheten i svensk sjöfart. Bakgrunden är flera incidenter med större fartyg under de senaste åren där alkoholen kan ha varit en bidragande orsak till olyckan. Som till exempel med fartyget Makassar Highway som gick på grund utanför Flatvarp i Kalmar län 2018 och orsakade ett oljeläckage.

Men alla fartyg kan inte kontrolleras. Dels så gäller inte svensk lag för fartyg på internationellt vatten eller i det som kallas ekonomisk zon, dels så finns det något som kallas oskadlig genomfart där främst örlogs- och handelsfartyg får färdas genom en stats territorialhav utan att omfattas av svensk lag.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel län för Flatvarp.

Bakgrunden till nykterhetskontrollerna är flera incidenter med större fartyg under de senaste åren där alkoholen kan ha varit en bidragande orsak till olyckan. Som till exempel med fartyget Makassar Highway som gick på grund utanför Flatvarp i Kalmar län 2018 och orsakade ett oljeläckage.
Bakgrunden till nykterhetskontrollerna är flera incidenter med större fartyg under de senaste åren där alkoholen kan ha varit en bidragande orsak till olyckan. Som till exempel med fartyget Makassar Highway som gick på grund utanför Flatvarp i Kalmar län 2018 och orsakade ett oljeläckage.Foto: Kustbevakningen

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons