Annons

Kvinnojour erbjuder skrivarkurs för våldsutsatta

Skrivandet kan vara en bra väg till läkning för våldsutsatta. Nu erbjuder Freezonen en gratis kurs i en skrivform speciellt utarbetad för traumadrabbade.
Ystad • Publicerad 2 september 2019
Susanna Udvardi verksamhetschef på Freeszonen.
Susanna Udvardi verksamhetschef på Freeszonen.Foto: Mark Hanlon

Kvinnojouren Freezonen i Ystad, Simrishamn, Tomelilla, Sjöbo och Skurup kommer i kontakt med många kvinnor som har blivit utsatta för våld i olika former. Det här är trauman som måste bearbetas på många olika sätt.

– Skrivarkursen är ett komplement till traumabehandlingen, ett sätt att komma vidare i sin egen bearbetning. Vi är jätteglada att kunna erbjuda den kursen gratis till dem som har blivit utsatta för våld, säger verksamhetschefen Susanna Udvardi.

Annons

Grunden för kursen utgörs av en metod som kallas Write Your Self vars mål är att hjälpa människor att återerövra sina röster och berättelser efter trauma. Kursen i Ystad leds av frilansjournalisten och skrivpedagogen Emelie Hill Ditmer som också arbetar på Österlens folkhögskola.

Kursen har 12-15 platser och den erbjuds nu avgiftsfritt under förutsättning att man deltar i flertalet av de åtta kurstillfällena.

– Det här är en kurs som annars kostar mycket pengar. Vi är först i landet att erbjuda den gratis. Det är ett fint sätt att hjälpa våldsutsatta personer, säger Susanna Udvardi.

Den som deltar i kursen behöver inte dela med sig av sina texter om man inte vill. Man kan också få hjälp att trycka sina texter om man vill nå ut med dem.

Personal från Freezonen finns med under kursen som ett stöd om det skulle behövas.

Mer information finns på freezonen.se

Carl Johan EngvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons