Nyheter

Kvinnor får bli reservister i Taiwan

För första gången någonsin ska kvinnor tillåtas att utbildas till reservister i Taiwans armé.
Åtgärden ses som ett led i Taiwans försök att bygga militära muskler i en tid av ökade hot från Kina.
Taiwan • Publicerad 17 januari 2023
Taiwanesiska soldater under en övning på en militärbas på Penghuöarna i december.
Taiwanesiska soldater under en övning på en militärbas på Penghuöarna i december.Foto: ChiangYing-ying/AP/TT

Det självstyrande, demokratiska Taiwan lever under ett konstant hot om en kinesisk invasion, då regimen i Peking vägrar att erkänna att Taiwan inte är en del av Kinas territorium.

Enligt försvarsdepartementet i Taipei är syftet med att tillåta kvinnliga reservister att stärka reservstyrkornas effektivitet. Beskedet kommer efter ökade uppmaningar från militära analytiker om att förbereda Taiwans civila befolkning på att försvara ön.

I december meddelade president Tsai Ing-Wen – landets första kvinnliga ledare – att Taiwan förlänger den obligatoriska värnplikten från fyra månader till ett år. Orsaken uppgavs vara att Kinas "skrämseltaktik och hot mot Taiwan blivit allt tydligare". Beslutet träder i kraft 2024 och omfattar alla män födda efter den 1 januari 2005.

Taiwans armé består av runt 89 000 soldater, enligt Pentagon, att jämföra med Kinas runt miljonen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.