Annons
Nyheter

Kvinnor får bli reservister i Taiwan

För första gången någonsin ska kvinnor tillåtas att utbildas till reservister i Taiwans armé.
Åtgärden ses som ett led i Taiwans försök att bygga militära muskler i en tid av ökade hot från Kina.
Taiwan • Publicerad 17 januari 2023
Taiwanesiska soldater under en övning på en militärbas på Penghuöarna i december.
Taiwanesiska soldater under en övning på en militärbas på Penghuöarna i december.Foto: ChiangYing-ying/AP/TT

Det självstyrande, demokratiska Taiwan lever under ett konstant hot om en kinesisk invasion, då regimen i Peking vägrar att erkänna att Taiwan inte är en del av Kinas territorium.

Enligt försvarsdepartementet i Taipei är syftet med att tillåta kvinnliga reservister att stärka reservstyrkornas effektivitet. Beskedet kommer efter ökade uppmaningar från militära analytiker om att förbereda Taiwans civila befolkning på att försvara ön.

Annons

I december meddelade president Tsai Ing-Wen – landets första kvinnliga ledare – att Taiwan förlänger den obligatoriska värnplikten från fyra månader till ett år. Orsaken uppgavs vara att Kinas "skrämseltaktik och hot mot Taiwan blivit allt tydligare". Beslutet träder i kraft 2024 och omfattar alla män födda efter den 1 januari 2005.

Taiwans armé består av runt 89 000 soldater, enligt Pentagon, att jämföra med Kinas runt miljonen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons