Annons
Nyheter

Katolska kyrkan kompenserar övergreppsoffer

Omkring 200 personer som har fallit offer för sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan i Frankrike ska få ekonomisk kompensation, uppger det stödorgan som har hand om skadeståndsprogrammet.
Frankrike • Publicerad 10 mars 2023
Fler än 1|800 personer i Frankrike har trätt fram som offer för sexuella övergrepp mot barn utförda av präster eller andra kyrkliga representanter sedan stödorganet INIRR inrättades. Arkivbild.
Fler än 1|800 personer i Frankrike har trätt fram som offer för sexuella övergrepp mot barn utförda av präster eller andra kyrkliga representanter sedan stödorganet INIRR inrättades. Arkivbild.Foto: Bob Edme/AP

Sedan det oberoende stödorganet INIRR inrättades har fler än 1 800 personer trätt fram som offer för sexuella övergrepp mot barn utförda av präster eller andra kyrkliga representanter.

Av offren är nästan 70 procent män och 30 procent kvinnor, visar en rapport som stödorganet tagit fram. Drygt 400 personer får redan stöd av organet, medan de flesta väntar fortfarande på att deras fall ska granskas.

Annons

Enligt Marie Derain de Vaucresson, som leder INIRR, är 80 procent av de beviljade summorna högre än 20 000 euro, motsvarande omkring 227 000 svenska kronor. 40 personer har beviljats det maximala beloppet på 60 000 euro.

Majoriteten av de som kontaktat INIRR har rapporterat "mycket allvarliga" brott. Över hälften uppger att de blivit våldtagna en eller flera gånger. Övergreppen skedde bland annat i skolor, i förövarnas hem och i ungdomsorganisationer.

Biskopskonferensen i Frankrike gick med på att betala skadestånd efter att en rapport från 2021 visade att uppskattningsvis 330 000 barn utsatts för sexuella övergrepp av präster under 70 år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons